Isten veled, Miklós!

2023. szeptember 4. 14:31 | Such Tamás

Vasárnap kora éjjel érkezett a hír arról, hogy elhunyt Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője, korábbi országgyűlési képviselő. A minden porcikájában lokálpatriótaként élő csabairól város- és országszerte megemlékeztek a közösségi médiában.

„Elment a nehéz idők nagy harcosa. Isten veled, Hanó Miklós!” – posztolta ki hétfő reggel Orbán Viktor miniszterelnök.

Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hanó Miklós „régi harcostársa” az alábbi szavakkal búcsúzott el képviselőtársától: „Elment a nagy küzdő, a (nem csak helyi) politika meghatározó, régi „bölénye”, az igazi szívember, a konok és rendíthetetlen harcostárs, a fiait végtelenül szerető édesapa. Soha nem felejtünk, Miklós!”

„Hanó Miklós is itt hagyott bennünket – fogalmazott Facebook-posztjában L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. – 2010-től négy évig voltunk együtt képviselők a Magyar Országgyűlésben, azokban az években, amikor még érdemi és jó vitákat folytattunk hazánk sorsáról, lehetséges jövőjéről. A sok budapesti és békéscsabai találkozás és beszélgetés miatt is szívesen emlékszem rá, de amiket sosem felejtek el, azok a kolbászosztogató akciói. Volt annak valami diszkrét bája, amikor a Parlament előtti téren (a felújítást megelőzően), az egymás hegyén-hátán parkoló képviselői autók között zajlott a mi kis cserekereskedelmünk. Miklós csomagtartójában mindig volt csúcsminőségű csabai kolbász, amiből önzetlenül osztogatott azoknak, akiket szeretett. Én is közéjük tartoztam. Kezdetben egy-egy palack borral viszonoztam figyelmességét, aminek aztán az lett a vége, hogy ünnepi alkalmakra ő kolbászt, én pedig bort szállítottam neki. Jókat mosolyogtam magunkon, ahogy a nemzet főterén mint egy abszurdba hajló Menzel-film jelenetében rakjuk át egymás csomagtartójába a bort és a húsárút. Persze mindez mélyen emberi volt, az ilyen gesztusok sokszor fűszerként ízesítették meg a képviselői munka nehéz és monoton időszakait. Isten nyugosztaljon Miklós, hiányozni fogsz nekünk.”

 

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

 

„Mély megrendüléssel és nagy szomorúsággal értesültem arról – írta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere –, hogy Hanó Miklós alpolgármester kollégám, önkormányzati képviselő, volt országgyűlési képviselő örökre lehunyta szemét. Szívügye volt Békéscsaba fejlődése. Hosszú időn keresztül játszott fontos, meghatározó szerepet a város vezetésében. (…) Vidám, határozott egyénisége hiányozni fog. Őszinte részvétem a gyászoló családnak! Emlékét megőrizzük.”

Nagy Ferenc alpolgármester így emlékezett rá: „Sok-sok éve ismertük már egymást, de csak az elmúlt közel 10 évben volt szorosabb a kapcsolatunk. Alpolgármesterekként sok időt töltöttünk együtt, mostanában, az egymás melletti irodáink okán minden nap tudtunk szót váltani egymással, akármennyire volt más dolgunk is. Mindig jókedvű, igazi társasági ember volt Miklós, tele vidám sztorikkal, ezeket nagy kedvvel és lebilincselő stílusban tudta elmesélni. A munkában az évtizedes tapasztalatai, a józan, és mindenképp az adott feladat megoldását ösztönző gondolatai vitték sokszor előrébb az ügyeket.”

Varga Tamás alpolgármester egy közös képpel búcsúzott. 

 

 

„Elment a békéscsabai közélet mindenki által ismert alakja, a polgári oldal évtizedekig meghatározó politikusa, a csabai kézilabda nagy támogatója, a szerető családapa – írta Opauszki Zoltán tanácsnok. – Nincs több anekdotázás, nincs több baráti beszélgetés... Hiányozni fogsz az egész közösségnek. Nyugodj békében Miki, őszinte részvétem a családnak!”

„Kedves Hanó Miklós, ezzel a képpel búcsúzom Tőled! – írta Tímár Ella, volt önkormányzati képviselő. – Hihetetlen, hogy ilyen hirtelen elmentél, szerintem még fiatal voltál. Örülök, hogy ismerhettelek kisgazdaként, Fidesz politikusként. A 30 éves politikai tevékenységed mellett, az országban mindenütt hirdetted a jó csabai kolbászt, nem csak szóban, tettekben is. Mestere voltál a kolbásztöltésének. Igazad volt, a hagyományokat ápolni kell, mert a mai gyorsan modernizálódó világunkban hamar feledésbe merülnek a múltban készített ételek! Őszinte részvétem a családodnak! Isten veled Miklós!”

Forrás: Tímár Ella

 

Fülöp Csaba szocialista önkormányzati képviselő hamarabb találkozott az alpolgármesterrel a sport területén, mint az önkormányzatban. „Miklóst 2006-ban a női kézilabda-csapat révén ismertem meg – írja –, azóta dolgoztunk közösen elnökségi tagként az első osztályú csapat sikereiért, majd 2014-től önkormányzati képviselőként is egy testület tagjai voltunk. Bár nem ugyanannak a politikai közösségnek voltunk a tagjai, de Mikivel minden területen nagyon jól együtt tudtunk működni. Emberileg is nagyon jól megértettük egymást, a legnehezebb pillanatokban is volt egy jó szava, gesztusa, mindig lehetett rá számítani.”

 

Hanó Miklós és Fülöp Csaba – Forrás: Fülöp Csaba

Fülöp Csabával – Forrás: Fülöp Csaba

 

Takács Pétert, volt önkormányzati képviselőt telefonon kerestük meg. „Miklóst 1994-ben ismertem meg közelebbről, amikor is az önkormányzati választáson az MDF, a Kisgazdapárt és a KDNP együtt indult. Hamar tető alá hoztuk a megállapodást, melynek eredményeként ő lett a polgármester-jelöltünk, akivel második helyezést értünk el. A  három párt összefogása – köszönhető a jelölteknek – országos összevetésben is átlagon felüli eredményt hozott. Miklósban egy ízig-vérig kisgazda szemléletű embert ismertem meg, aki rendkívül rugalmasan állt a különböző ügyekhez, a konfrontáció helyett a megegyezéseket keresett. Talán egyedüliként mondhatom el, hogy 1994 óta negyedszázadon keresztül dolgoztam vele együtt a békéscsabai közgyűlésben.”

További programok »

FEL