Ismét kezet fogtak az aradiak és a gyulaiak

2018. november 10. 17:49 | behir

Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. A romániai város képviselőit november 7-én a Kézfogások programsorozat keretében látta vendégül Gyula. A városházán megtartott ünnepélyes megnyitón és az ezt követő eszmecserén elhangzott, az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni - számolt be a Gyulai Hírlap.

Az egybegyűlteket előbb Kónya István, Gyula város alpolgármestere, majd Bognár Levente, Arad alpolgármestere köszöntötte. Mindketten az immár 24 esztendős kiváló testvérvárosi együttműködést méltatták, a közösen megvalósított pályázatokat, az eredményes együttgondolkodást.

Kónya István megemlítette azt is, hogy 208 esztendővel ezelőtt ezen a napon született meg Németvároson a magyar himnusz megzenésítője, a 125 éve elhunyt Erkel Ferenc, akinek a szülőházánál közösen hajtottak fejet aradi barátaikkal.

Bognár Levente mindenekelőtt arról beszélt, mennyire fontos lenne tovább gazdagítani azt a hagyományt, amit átvettek, hogy a 25 éves évfordulót méltóképpen tudják majd megünnepelni.

Az üdvözletek és bemutatkozások után a vendéglátók és vendégeik áttekintették az elmúlt év eseményeit, amelyek között a kulturális rendezvényeknek kiemelten hangsúlyos szerepet szántak. Ennek volt a mérföldköve a két aradi teátrum és a Gyulai Várszínház idei nyári koprodukciója, a Guildenstern és Rosencrantz, amit a Shakespeare Fesztiválon mutattak be, és amelytől azt remélik, hogy Aradon is sikere lesz. Emellett az aradi magyar napok keretében is tartottak egy Gyula-estet.

 

Fotó: Gyulai Hírlap/Tóth Ivett

 

Mint elhangzott, a képzőművészek is megtalálták egymást, a jövőt illetően pedig abban bíznak, hogy múzeumi téren is látványosabb lesz a testvérvárosi munkakapcsolat.

Nem maradt szó nélkül az sem, hogy a focimeccseknek és a baráti horgászversenyeknek immár nagy a tradíciójuk, és felhívták a figyelmet arra, hogy a márciusra tervezett, de elmaradt labdarúgó-mérkőzést jövő hétre ütemezték be.

A beszámolókból kiderült: a nemzeti emlékezetet is rendszeresen ápolják, hisz október 6-án, az aradi vértank napján a gyulaiak mindig részt vesznek a határon túli koszorúzáson, de az aradiak is át-átjárnak Gyulára.

Amit az aradiak emeltek ki, az a park- és városgondozást érinti, hisz bevallották, tanultak a gyulai gyakorlatból, főként, ami a faállomány karbantartását illeti.

A magyar fél az Erkel Ferenc gimnázium és a Csiky Gergely líceum közötti tapasztalatcseréket említette még pozitívumként, ezért ennek gyakorlatát a jövőben az általános iskolákra is ki szeretnének terjeszteni.

A kerekasztal-beszélgetés után az aradiak meglátogatták az Almásy-kastélyt, Bognár Levente és Dorin Frandeș, az Aradi Állami Filharmónia igazgatója, valamint Gyula város delegátusai megkoszorúzták Erkel Ferenc szobrát, este pedig részt vettek a Vigadóban megrendezett hangversenyen, amelyről külön tudósításban számolunk be olvasóinknak.

A Kézfogások legközelebbi találkozóját december 7-én Aradon tartják.

 

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

FEL