Salacz Gyulára, Arad városépítő polgármesterére emlékeztek

2022. január 31. 17:55 | Erdei-Kovács Zsolt

A nagy karriert befutó, polgármesterként, majd pedig országgyűlési képviselőként tevékenykedő jogász 190 évvel ezelőtt, azaz 1832. január 31-én született Gyulán. Az évforduló alkalmából Aradon a Salacz-szobrot, Gyulán pedig a politikus szülőházától nem messze, a Horváth Ferenc utcában található emléktáblát koszorúzták meg.

A hétfőn, kora délután tartott megemlékezésen többek között Kónya István alpolgármester, Bagyinszki Zoltán a Gyula és Arad közötti kapcsolatokért felelős egyesület tagja, valamint Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanára is tiszteletét tette.

Utóbbi, diákjai gyűrűjében elmondta: Salacz Gyula életútja Gyulán kezdődött, két évig a Római Katolikus Főgimnázium tanulója volt és innen került Aradra. Különösen fontos, hogy Arad és Gyula együtt emlékezzen, mert a két város igazán jó kapcsolatot ápol már az ’90-es évek közepétől – tette hozzá.

– Jó lenne, ha Salacz Gyula neve szülővárosában, Gyulán is jól csengene, mert sajnos kevesen ismerik az ő munkásságát, tevékenységét – tette hozzá a pedagógus. Kiemelte, hogy legendás életútja volt, rendkívül sok olyan jogi szakmai megállapítása, vitája volt, ami előre vitte, erősítette Arad fejlődését.

A megemlékezésen két középiskola diákjai mellett Kónya István alpolgármester is tiszteletét tette - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Arad ebben az időben még a történelmi Magyarországhoz tartozott és egy komoly értelmiségi polgár várossá fejlődött, s ebben nagy szerepe volt Salacz Gyulának, mint városvezetőnek – ismertette. Lényegi momentum, hogy a résztvevő diákok, akár az Erkel Ferenc Gimnázium, akár a Harruckern János Technikum tanulói nem külön ötösért jöttek, hanem önszorgalomból.

Bagyinszki Zoltán azt emelte ki, hogy az eseménynek kettős célja van: egyrészt az emlékezés, másrészt pedig a tisztelgés. Salacz Gyula 26 évig volt városvezető, ő volt a városépítő polgármester, aki Gyuláról, innen az egyik közeli házból indult el, s ért el nagy sikereket.

 

Galéria

További programok »

FEL