Közös színházi előadást tervez Arad és Gyula

2018. február 22. 09:55 | behir

Közös előadásra készül Arad és Gyula színháza, erről és a két város testvárosi programjáról számolt be sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, Bogdan Costea, az aradi nagyszínház igazgatója, Sólya Emília, az aradi polgármesteri hivatal külkapcsolati munkatársa, valamint Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója. Gyula város részéről Becsyné Szabó Márta címzetes főjegyző, Kónya István alpolgármester és dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház direktora is jelen volt az együttműködési megállapodás aláírásánál - adja hírül a Gyulai Hírlap.

– A testvérvárosi kapcsolatunk szokásrendjének megfelelően, az idei évi együttműködési programunkról aláírjuk a megállapodást – kezdte Görgényi Ernő, miután köszöntötte az aradi delegációt és a jelenlévőket.

A színházak között is hangsúlyos lesz az idei évben az együttműködés – fogalmazott a polgármester, aki ismertette az együttműködési program részleteit. Március 7-én egy önkormányzatok közötti labdarúgó-mérkőzést szerveznek Gyulán, május 3-án pedig egy gyulai képzőművészeti kiállítás lesz az Arad megyei múzeumban. Május 11-e és 13-a között egy testvérvárosi találkozót rendeznek a fürdővárosban, amelynek keretén belül a Hálózat a társadalmi vállalkozások sikerességéért program projektzáró konferenciáját is megtartják.

Május 23-án a labdarúgó-mérkőzés visszavágóját tartják Aradon, két nappal később Gyulán rendeznek horgászversenyt, amelyet június 8-án Aradon is megtartanak. Július 14-én és 15-én a Gyulai Várszínház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciója lesz látható a gyulai várban. Augusztus 17. és 26. között gyulai delegáció utazik ki az Aradi Napokra. Október 6-án közösen emlékezik meg a két város a vértanúkról, november 7-én a "Kézfogások-rendezvény" elnevezésű program lesz Gyulán, december 7-én pedig Aradon.

Görgényi Ernő hozzátette, hogy szerveznek egy aradi és gyulai építésztalálkozót az Együttműködés az örökségvédelem területén program keretében, folytatódik a testvériskolák együttműködése, valamint zajlik a kapcsolatépítés a felsőoktatási intézmények, óvodák és egészségügyi ellátó szervek között. A testvérvárosok közös projektekben is gondolkoznak, valamint további cél Arad ipari övezetének megismerése és a gazdasági megegyezések.

– Úgy ismerjük meg egymást jobban, ha betekintést kapunk egymást kulturális életébe – vette át a szót Bognár Levente. Kiemelte, hogy azok a programok, amelyeket a Görgényi Ernő felsorolt, egy előkészítés hozadékai, hiszen a célkitűzések egy része már tavaly megfogalmazódott a felek között a Kézfogások rendezvényeken, ekkor merült fel a színházak közös munkájának ötlete is.

A színházak közös munkájáról dr. Elek Tibor beszélt először. A Gyulai Várszínház direktora kiemelte: hatalmas öröm számukra, hogy egy közös produkcióval öregbíthetik tovább a két város kapcsolatának hírnevét. Mint mondta, a várszínház és az Aradi Kamaraszínház között hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolat, de amit idén létrehoznak, az teljesen új.

A közös produkció Tom Stoppard Rosencrantz és Guildestern halott című darabja lesz, amelyet a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál záró bemutatójaként tekinthet meg a közönség július 14-én és 15-én, de a későbbiekben Aradon is játszani fogják.

Bogdan Costea gondolatait Sólya Emília tolmácsolta a jelenlévőknek: mint mondta, ez egy nagy jelentőségű projekt, amelyet csak emel, hogy egy ilyen rangos fesztiválon mutathatják be a közös produkciót. Az aradi színház három színésze is közreműködik a darabban, a projekt előkészítéséhez pedig minden segítséget megadnak. Az igazgató hozzátette, hogy az év végéig szeretnének egy román nyelvű előadást is bemutatni Gyulán, a fürdővárosi román közösség számára.

Utolsóként Tapasztó Ernő szólalt fel, aki a darab rendezői feladatait fogja ellátni. Viccesen megjegyezte, a „gond” mindig azzal van, hogy a darabot meg kell csinálni, de örül, hogy az önkormányzatok támogatják a kezdeményezést, amely dr. Elek Tibor fejéből pattant ki.

A sajtótájékoztató zárásaként a városok és színházak képviselői is aláírták az együttműködési megállapodásokat.

Forrás: gyulaihirlap.hu

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
2020. június 5. 15:12
FEL