Ismét COVID-ellátóhely lett az orosházi kórház

2021. november 11. 19:15 | behir.hu

A koronavírus negyedik hullámának felfutásával egyre több koronavírussal megfertőzött beteg érkezik a kórházakba. Nincs ez másként az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sem, emiatt az intézmény átszervezte a fekvőbeteg ellátást. A szakrendelések továbbra is működnek.

A járvány újabb felfutása egyértelműen érződik Orosházán is, október közepétől folyamatosan emelkedik a felső légúti panaszokkal érkezők száma a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára – írja közleményében az egészségügyi intézmény.

– A betegek többségét a mentők hozzák be nehéz légzéssel, köhögéssel, magas lázzal. Az SBO továbbra is ketté van választva légúti és nem légúti részre, így már a vizsgálat során külön tudjuk kezelni a COVID gyanús betegeket – vázolja a helyzetet dr. Hován Csaba orvosigazgató, az SBO osztályvezető adjunktusa. Hozzáteszi, a magasabb esetszám miatt növekedett a sürgősségin a várakozási idő is, hiszen a COVID-betegeken több CT és röntgen vizsgálatot kell végezni, ami után minden esetben fertőtleníteni kell a gépeket, ami plusz időt vesz igénybe. Ezért a nem sürgős esetek miatt vizsgálatra várók megértését és türelmét kérik az osztály dolgozói.

 
COVID ellátóhely lett a kórház

A központi rendelkezések értelmében a COVID betegek kezelése elsődlegesen a területi ellátási kötelezettség szerinti városi/megyei szintű illetékes egészségügyi intézményekben történik. Ez alapján az orosházi kórház újra kijelölt COVID ellátóhely lett.

– A járvány erősödése miatt sajnos egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. Az orosházi kórházban az enyhe és középsúlyos SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzéssel érintett lakosok, valamint a gyanús COVID betegek ellátása történik, a súlyos, kritikus állapotban lévő koronavírusos betegeket átszállítják Gyulára, a megyei kórházba. Emiatt a kórház fekvőbeteg részlegén átszervezésekre volt szükség – fogalmaz dr. Duray Gergő. 

 

Átszervezett fekvőbeteg osztályok

A COVID betegek ellátása a 4. és a 6. emeleten történik. Emiatt le kellett állítani a Rehabilitációs Nappali Kórházi ellátásokat, a gyopárosi kezelések azonban továbbra is működnek és a szakrendelőben is fogadják a mozgásszervi panaszokkal érkezőket. Az 1. emelet keleti szárnyán különítik el a COVID-gyanús eseteket, ezért a Csecsemő- és Gyermekosztály a 3. emelet déli szárnyon található.

A kórház főigazgatója hangsúlyozza, a COVID betegek mellett a más betegséggel érkezőket is ellátja a kórház.

– A fekvőbeteg osztályokon látogatási tilalom van érvényben, de a betegellátás továbbra is folyamatos. A szakrendelőben is fogadjuk a betegeket, a vizsgálatokra viszont továbbra is csak időpontkérés után lehet megjelenni. Ezekről a kórház weboldalán adunk részletes tájékoztatást. Bízunk benne, hogy a következő napokban, hetekben minél többen veszik fel a védőoltásokat, hisz ez a leghatékonyabb védekezési mód a koronavírus szövődményei ellen. A kórház oltópontjára folyamatosan lehet időpontot foglalni, kérjük a lakosokat, hogy egészségük megőrzése érdekében vegyék fel az oltást, ami életet is menthet – zárta a kórház vezetője.

Az első oltáshoz előzetes regisztráció és időpontfoglalás szükséges. Oltásra regisztrálni ide kattintva lehet. Oltásra időpontot foglalni ide kattintva lehet. Az elmaradt második oltásokat az alábbiak szerint vehetik fel. A második körös pótoltásokra időpontot kizárólag az online felületen lehet foglalni.

Arról, hogy a harmadik oltásnál ki, mikor, hol és melyik oltóanyagot kaphatja meg, hol lehet regisztrálni, milyen dokumentumok kellenek az oltás felvételéhez, ide kattintva talál információkat.

További programok »

FEL