Új ultrahang segít a szívbetegek gyógyításában

2021. április 7. 13:55 | behir.hu

Ismét bővült a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet eszközparkja: a közelmúltban egy 13,8 millió forint értékű kardiológiai ultrahang készülék érkezett Orosházára.

Az új, modern és nagy tudású, Philips Affiniti 50 készülék segítségével a kardiológus orvosok gyorsan és hatékonyan tudják felmérni a szív és a szívbillentyűk állapotát, funkcióját – olvasható az orosházi intézmény szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

– Az eszköz beszerzésével jelentős előrelépés történt a szívbetegségek korai felismerésében, a már kialakult problémák vizsgálatában és a gyógyulás utánkövetésében. A készülék sokféle vizsgálatra alkalmas, a nagyfelbontású, színes kijelzős monitor pedig segíti a kezelőorvost a pontosabb diagnózis felállításában – összegzett dr. Dani Győző. A kórház Kardiológia Szakágvezető főorvosa hozzátette, az eszköz egy kerekekkel felszerelt állványon van, így szükség esetén egy súlyosabb állapotú beteg mellé lehet tolni, így a vizsgálathoz nem kell mozgatni a pácienst.

A hagyományos kardiológiai vizsgálatok mellett a post-COVID betegek ellenőrzésében is nagy szerepet kap majd az új ultrahang a járvány lezajlását követően. Bár az új koronavírus elsősorban felső légúti megbetegéseket okoz, azonban nem csak a tüdőt támadja, hanem sok egyéb szerv mellett a szívre is káros hatással lehet. Épp ezért a kórházban a koronavírus fertőzött betegek gyógyulását követően  használják a berendezést az ilyen jellegű panaszok vizsgálatára. 

Az új eszközt állami beszerzés keretében, a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosította.

További programok »

Itthon

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL