A bosszantó apróságok ellen – megyeszerte gyérítik a szúnyogokat

2020. július 15. 07:19 | Csiffáry Zsuzsanna

A szúnyogok sokakat bosszantanak a nyári délutánokon és estéken, ám a kellemetlenkedésen kívül egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ezen a héten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásával hazánkban 90 ezer hektáron, Békés megyében összesen 14 településen folytatódik a szúnyoggyérítés.

Az idei esős időjárás nagyban segítette a vérszívók elterjedését. A szakemberek szerint a szúnyoggyérítésre azért is van szükség, mert csípésük akár betegséget is okozhat. A békéscsabaiak is pozitívan fogadták, hogy folytatódik a rovarok gyérítését. Többen a légi írtást tartják a leghatékonyabbnak, de vannak olyanok is, akik a földi írtást is kedvezőnek vélik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azokon a településeken, ahol már megjelentek a kifejlett szúnyogok, földi járműre, rögzített úgynevezett melegködképző vagy permetezőberendezések segítségével irtják a vérszívókat.

Az alkalmazott írtószerek nem ártalmasak az egészségre sem a háziállatokra, sem a növényekre, viszont a gyérítés idejére érdemes becsukni az ablakokat és az ajtókat, hogy a szúnyogok ne tudjanak bemenekülni az írtás elől, így hatékonyabb lehet az eljárás is – tette hozzá a szakember.

 

Galéria

További programok »

FEL