20 ezer hektáron gyérítették a szúnyogokat Békés megyében

2020. július 30. 15:52 | Papp Ádám Sándor

A szúnyoginvázió miatt jelentős légi és földi gyérítést végeztek a héten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai. S. Tóth Anikó sajtóreferens elmondta: légi kémiai gyérítést közel 14 ezer hektáron, míg földi kémiai gyérítést 6 ezer hektáron végetek el az elmúlt napokban.

Az elmúlt hetekben több alkalommal végeztek földi szúnyoggyérítést Békéscsaba számos területén, amelyre a nyári esőzések miatt volt szükség. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy légi gyérítést is végezzenek, hiszen véleménye szerint nagyon elszaporodtak a vérszívók a megyeszékhelyen.

– Jól érzékeltük azt, hogy nem volt elég hatékony a földi szúnyoggyérítés. Ezért azonnal kértem írásban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy haladéktalanul történjen meg egy légi kémiai szúnyoggyérítés és a kérelmet követően néhány nappal később ez meg is történt. Láthattuk, hogy kedden Békéscsabán meg is történt a légi védekezés – emelte ki a városvezető.

A polgármester hozzátette, hogy a város költségvetési forrásból 5,5 millió forintot fordít arra, hogy a korábban kimaradt városrészekben, például Mezőmegyeren, Gerlán, Fényesen és a Kenderföldeken is megtörténjen a szúnyogirtás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy a vérszívók elszaporodása miatt Békés megyében légi kémiai gyérítést közel 14 ezer hektáron, míg földi kémiai gyérítést 6 ezer hektáron végeztek a szakemberek. Hozzátette: a korábban légi gyérítésnél használt vegyszer engedélyezése lejárt és egy másik permetszer használatára kértek engedélyt.

– Az a vegyszer, amelyet használtak, használtunk Magyarországon, lejárt. A módszert nem tiltották be, hanem egy másik permetszerre és annak a használatára kellett engedélyt kérni. Ezek biocid készítmények, tehát nem olyan, mint egy légycsapó vagy egy egérfogó, hogy fizikailag semmisíti meg az áldozatát, hanem másféle hatóanyagot tartalmaz és ezt a hatóanyagot kellett engedélyeztetni – ismertette S. Tóth Anikó.

Amennyiben továbbra is esős időjárás lesz a jellemző a nyári időszakban, akkor a katasztrófavédelmi igazgatóság az elkövetkező hetekben aktívan lép majd fel a vérszívók ellen.

További programok »

Itthon

Ingyenes lesz a Múzeumok Éjszakája az egészségügyi és szociális dolgozóknak

Ingyenesen vehetnek részt az idei Múzeumok Éjszakája programjain az egészségügyi és a szociális dolgozók - jelentette be közösségi oldalán hétfőn Kásler Miklós. A járvány elleni védekezés első vonalában helytálló szakemberek munkáját ezzel a felajánlással is szeretné elismerni az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
12:51
FEL