Ingyenes otthoni edzésekkel segíti az embereket Szentlélekiné Csávás Erika

2020. április 2. 08:58 | Hidvégi Dávid

A koronavírus nemcsak az élversenyzőket, hanem a hobbisportolókat is elérte, hiszen a legtöbb fitnesz terem bezárt. Az egyik gyulai személyiedző elhatározta, hogy segít az embereken azáltal, hogy ebben a nehéz helyzetben térítésmentesen tesz közzé otthon elvégezhető edzéseket.

A kormány kijárási korlátozásról szóló rendelete továbbra sem tiltja az edzőtermek nyitvatartását, de a legtöbb fitnesz stúdió inkább bezárt, hogy csökkentse az emberek közötti személyes érintkezéseket. Néhány konditerem rövidített nyitvatartással és fokozott fertőtlenítéssel még várja a vendégeit, viszont csoportos foglalkozások tartása szigorúan tilos. Békés megyében is van olyan terem, amely előnyére váltja ezt a helyzetet, hiszen előrébb hozta a már amúgy is esedékes felújítást.

A szakemberek a feszültség levezetése gyanánt ajánlják a sportolást, de nem az edzőtermit, hanem a szabadtérit vagy az otthonit, hiszen a koronavírus megtapadhat a fémfelületeken is. A rendelet értelmében egyedül lehet sportolni vagy az egy háztartásban élőkkel. A kormány azt is rögzítette, hogy sportolás alatt másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Vannak, akik az otthoni edzést kombinálják a szabadtéri biciklizéssel és futással, olyanok is akadnak, akik továbbra is edzőterembe járnak. Az otthon edzőknek van a legnehezebb dolguk, hiszen teljesen kiestek a napi rutinból és elsőre sokat kell gondolkodniuk a gyakorlatokon, ugyanis nem mindenki házában van súlyzó és gép.

Az egyik gyulai személyiedző elhatározta, hogy segítséget nyújt ezeknek az embereknek. Szentlélekiné Csávás Erika a behir.hu kérdésére elmondta, hogy a vírus miatt sokan anyagilag és lelkileg is nehéz helyzetben kerültek, így azzal támogatja az egészséges életmódot, hogy nem kér pénzt azoktól, akik kíváncsiak az edzős videóira.

 

– Versenyeken szoktál részt venni, sportolóként hogyan vészeled át ez az időszakot?

– Edzőterem hiányában sajnos csak otthoni, saját testsúlyos edzéseket végezek, illetve van egy két olyan eszközöm, amelyeket segítségül használok, ilyen például a gumiszalag, a gumikötél és a kettlebell. Így próbálom megoldani a mindennapi edzéseket külön izomcsoportonként, különböző technikákkal, például szuperszettekkel.

– Mire elegendő az otthoni edzés? Egy haladó fejlődhet?

– Az izommegtartáshoz elegendőek ezek az eszközök. Szerettem volna még pluszban tiszta izmot felszedni, de ez ebben a helyzetben kizárt.

– A terem, ahol tartottad az edzéseidet bezárt, de mégis megoldod a foglalkozásokat. Hogyan?

– Próbálok online segíteni a személyi edzettjeimnek, de egyébként alakformáló csoportos órákat is tartok. Edzésenként próbálom felvenni a videókat, ezáltal ösztönzöm a vendégeimet. A különböző videó linkeket elküldöm a nekik így úgymond velem edzhetnek.

– Az online edzéseidet ingyenesen tartod? Hogyan jött ez az ötlet?

– Amikor már teljes mértékben el kellett határoznom, hogy felelősségteljes tudattal befejezem a személyes és csoportos edzéseimet a járvány miatt, ezzel védve a vendégeimet. Lehet hallani, hogy akkor is lehetsz hordozó, ha nem vagy beteg, így akár én is megfertőzhetném a vendégeimet. Sajnos azáltal, hogy a koronavírus elérte hazánkat, egyik napról a másikra munka nélkül maradtam, mert nem vállaltam azt a kockázatot, hogy ezeket az edzéseket személyesen tartsam. Nagyon sok vendégem nehezebb helyzetbe került emiatt, és úgy gondoltam, hogy ezzel is támogatom az egészségüket.

– Szerinted meddig maradtok edzőterem nélkül?

– Két hónap biztosan eltelik majd ebben a formában. Nagyon sok mindent hall az ember, de nem szeretnék rémhíreket. Várjuk mindig az újabb részleteket, folyamatosan figyelem a különböző híradásokat, hogy mit mondanak és mit tanácsolnak. Ennek mentén próbálom a programjaimat kialakítani.

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL