Ingyen Gyulára

2017. augusztus 25. 16:25 | Papp Ádám Sándor

Huszonöt helyszínnel, köztük a gyulai várral bővült a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre. Pénteken a gyulai várban tartott sajtótájékoztatót Görgényi Ernő, Dombi Ildikó és Závogyán Magdolna. A kultúráért felelős helyettes államtitkár szerint fontos, hogy a vidéki településekre is díjmentesen utazhassanak a diákok.

Závogyán Magdolna elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel több mint egy évig dolgoztak az elképzelésen, amely a kulturális decentralizáció szempontjából is fontos. Korábban Budapestre és Szentendrére utazhattak ingyen az iskolás csoportok.

- Fontos, hogy ne csak Budapest-központú legyen az ország, ne csak az ottani operaelőadásokat, a parlamentlátogatásokat támogassa a kormány, hanem a vidéki településeket is. Azokat a helyszíneket, ahol kulturális értékek vannak, legyen lehetőségük a diákoknak odautazni - emelte ki Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár.

A kormányhatározat értelmében Pécsre, Ópusztaszerre, Pannonhalmára, Esztergomba, Székesfehérvárra, Diósgyőrbe, Sárvárra, Somogyvár-Kapuvárra, Mohácsra, Egerbe, Nagykőrösre, Pécsre, Várpalotára, Miskolcra, Szigetvárra, Sárospatakra, Debrecenbe, Nagycenkre, Fertődre, Gödöllőre, Keszthelyre, Pákozdra, Komáromba és Nagykőrösre is ingyen utazhatnak az iskolás csoportok Gyula mellett.

 

 

- A Gyulai Várat 2016-ban 76 ezren tekintették meg, ez volt az alapja annak, hogy a műemlék bekerülhetett a kiemelt körbe - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A város polgármestere rendkívüli elismerésként tekint a lehetőségre, hogy a vár azon történelmi emlékhelyek egyike lett, amelyekhez a diákok térítésmentesen utazhatnak el.

- Ez a támogatás a turizmus további fejlesztésére biztosít nekünk lehetőséget, hiszen nem csak az osztálykirándulások száma nőhet meg ettől az intézkedéstől, hanem a visszatérő vendégeink száma is. Tapasztalati tény, hogy az osztálykirándulásokon szerzett élmények hatására az ember szívesen később is visszatér arra az adott településre, ahol jól érezte magát - emelte ki Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

A városvezető elmondta, hogy 2014 óta egyeztet a MÁV-val a gyulai vasútállomás épületének és környezetének felújításáról. Reményei szerint a kormányhatározat ennek a munkának is lendületet ad, amely jelenleg a tervezés szakaszában van.

- A tanulmányi kirándulások időszakában gyermekzsivajjal volt teli a várkert. Mi úgy gondoljuk, hogy a csoportok létszáma nőni fog és egy ütemezettebb előjegyzésre is szükség lesz. Szinte biztos, hogy a többi kiállítóhelyre is ellátogatnak azok, akik messziről utaznak el hozzánk - emelte ki Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kedvezmény a tanítási időszakban vehető igénybe, tíz gyerekenként egy pedagógus ingyenes utazását is biztosítja szeptember elsejétől a szombati napokon is.

További programok »

FEL