67 intézmény, 154 műtárgy – Gyulára érkezett a Magyar Géniusz vándorkiállítás

2022. június 24. 12:20 | Papp Ádám Sándor

Egy hónapon keresztül a gyulai Kohán Képtár lesz a Magyar Géniusz Vándorkiállítás otthona. A tárlatot csütörtökön nyitották meg a nagyközönség előtt, ahol 67 vidéki múzeum 154 műtárgya látható.

A Magyar Géniusz vándorkiállítás április végén Kecskeméten debütált. A tárlat csütörtökön hivatalosan is megnyitotta kapuit a gyulai Kohán Képtárban. A kiállítás 67 magyarországi vidéki múzeum néprajzi, régészeti, képzőművészeti és történeti gyűjteményeiből mutat be 154 műtárgyat.

– A közgyűjteményeink a tudatos gondolkodás helyei. A múzeumainkban nem a hamut őrizzük, hanem tápláljuk a lángot, amely bevilágítja a Kárpát-medencét. Ez a tudás nem kizárólag tudományosan racionális, nem költői és nem is filozófiai tudás, kicsit mindegyik, de különbözik: van önálló hozzáadott értéke – emelte ki Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a kiállítás küldetése és célja, hogy a vidéki múzeumok együttes erővel, egy helyen mutassák be magyarságunk örökségét. Csapláros Andrea ismertette, hogy a tárlaton a neolitikumtól napjainkig olyan műtárgyak láthatóak, amelyek az elmúlt 8-10 ezer év történelmét ölelik fel.

– A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tagjaitól ahogy érkeztek be a műtárgyak úgy kellett egy témát találnunk. A legegyszerűbb az interdiszciplináris tematika, így a tárlatot különböző tudományágak szerint bontottuk szét: régészet, történettudomány, képzőművészet és néprajz. Ami fontos volt, hogy szokatlan módon mutassuk be ezeket a műtárgyakat és mindegyik darab megállja a helyét egyedül is, véleményem szerint ez nagyon jól sikerült a kiállításban – fogalmazott az elnök.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Gyula polgármestere örömét fejezte ki, hogy városuk adhat otthont a komplex és sokszínű, vidéki múzeumok gyűjteményét felölelő vándorkiállításnak. Görgényi Ernő hozzátette: a város múzeuma Erkel Ferenc arany babérkoszorúját ajánlotta fel a tárlatra. 

– Ez a kiállítás nagyon jó összhangban van azzal a küldetéssel amit mi Gyulán képviselünk a múzeumi területen. Olyan formában, kommunikációs csatornákon közvetítő csatornákon kell azokat az értékeket közvetíteni, amelyek bemutatják kulturánkat és múltunkat olyan módon, hogy a mai ember kíváncsi legyen. Cél, hogy a múzeum ne legyen unalmas, hanem a hitelesség mellett az élmény jellemezze – hangsúlyozta a városvezető.

A Gyulán megnyílt tárlat június 24. és július 24. között látható a Kohán Képtárban. A vándorkiállítás további hat városba látogat el a jövőben: Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapest zárja a sort várhatóan 2023 végén.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL