Infrastruktúra fejlesztés a mezőmegyeri lakosokért

2020. szeptember 14. 13:17 | behir

Nagyszabású, komplex infrastrukturális beruházás kezdődik Békéscsabán, amely közvetve a békéscsabai munkahelyek megtartását és újak létrehozását segíti. A beruházás részeként megvalósul az M44-es út melletti új Állami Ipari Park és az Északi Iparterület kerékpárutas összekötése Mezőmegyer és Békéscsaba központjának irányából. A fejlesztés a vállalkozások és az ott dolgozó munkavállalók mellett elsősorban a mezőmegyeri lakosok mindennapi életét könnyíti meg és növeli komfortérzetüket.

A komplex fejlesztés bemutatása

A Modern Városok Program keretében az önkormányzat fontos célként határozta meg Békéscsaba gazdasági versenyképességének erősítése érdekében, részben új befektetések fogadására alkalmas iparterületek létesítését, részben a városban működő termelőüzemek további fejlődéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítását. Az utóbbi célt szolgáló komplex, 8 elemből álló projektcsomagra vonatkozó Támogatói Okiratot 2018. május 4-én fogadták el. A megvalósításra 2,77 milliárd Ft áll rendelkezésre, mely 100 százalékban a magyar költségvetésből kerül finanszírozásra.

A teljes projekt célja olyan közterületi infrastrukturális fejlesztések megvalósítása a városi iparterületekhez kapcsolódva, melyek a helyi vállalkozások, az ott dolgozó munkavállalók és a város lakóinak érdekeit egyaránt szolgálják.

Térképen az érintett terület

Térképen az érintett terület
Beruházás a Mezőmegyeren élőket szolgálja

Mezőmegyer 2400 lakójának jelentős része a városrészen kívül dolgozik, akik nagy arányban kerékpárral járnak munkába, elsősorban a békéscsabai iparterületek irányába.

Ezért is kiemelten fontos a kerékpárutak fejlesztése, a kerékpárosbarát közlekedési rendszer megteremtése. Cél, hogy a kerékpárosok a lehető legnagyobb biztonságban, a legrövidebb úton haladva, a legkevesebb megállással, akadálymentesen és komfortosan közlekedhessenek.

A fejlesztés fő célja Mezőmegyer városrész kerékpárúthálózatba történő bekapcsolása, amely a kerékpárral közlekedő dolgozók és lakosok számára teremt összeköttetést a városközpont és az Északi Iparterület, illetve az új, szintén Modern Városok Program részeként létesülő állami Ipari Park között.

A projektelem két részből áll.

Az első ütemben – melynek munkálatai szeptember közepén elkezdődnek - a Berényi úton a Széna utcától a Mezőmegyeri gyalogos és kerékpáros aluljáróig 2 km hosszú szakaszon a meglévő 1,7-1,8 méter szélességű kerékpárút a belterületi szakaszon 2 méter, a külterületi szakaszon 2,25 méter szélességűre bővítik ki, illetve újítják fel. Ez a szakasz várhatóan 2020, december közepéig elkészül.

A második ütemben a 47. számú főút mellett, a fejlesztés alatt lévő állami iparterület kerékpáros megközelítése három irányból is megoldódik. A Berényi úttól a Mokry utcán kialakítandó kerékpáros nyom teremt majd kapcsolatot az iparterülettel a Mokry utcai vasúti átjárón keresztül, a 120-as vasúti fővonallal párhuzamosan épülő 1,6 km hosszú kerékpárúttal.

Mezőmegyer és Mezőberény irányából a Mezőmegyeri aluljárótól a vasúti fővonallal párhuzamosan épül 800 méter hosszon kerékpárút. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében épült Szarvasi úti kerékpárúthoz a volt delta vágány nyomvonalán 700 méter hosszon megépülő kerékpárút biztosít majd kapcsolatot a Szarvasi út és a Mokry utca között.

Az első ütem munkálatai elkezdődtek, a nyertes kivitelező, a Hódút Kft. a munkaterületet átvette. A kivitelezés befejezésének időpontja várhatóan 2021. június 30.

További programok »

FEL