Infografikák segítik az autistákat a szabadtéri fitnesz eszközökön

2023. április 14. 10:06 | Csiffáry Zsuzsanna

A megfelelő mozdulatsorokat bemutató infografikák kaptak helyet három békéscsabai fitneszparkban, ezzel az autizmussal élők számára is segítve a sporteszközök használatát. Az önkormányzat és az AUT-PONT alapítvány együttműködésében összesen 38 darab folyamatábrát helyeztek el a város közterületein található kültéri parkokban.

– A matricákon tömören és érthető formában találhatnak tudnivalókat a felhasználók. A fejlesztés az autizmussal élők közösségi sportolási lehetőségeit segíti – fogalmazott, Szántó Tamás, az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön délelőtt az Árpád fejedelem téren. – Az autisták számára egyébként is nehéz a közösségi helyszíneken mások társaságában lenni. Nagy erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy értelmesen és számukra örömteli módon töltsék el a szabadidejüket. Hiszen minden olyan tevékenység, ami ahhoz kell, hogy jól tudjanak működni egy közösségben, nagyon nehezített. Például a várakozás is egy ilyen fitneszparkban, ahol nem tudja elhelyezni a csomagját – emelte ki Szántó Tamás

A helyszínen Szarvas Péter polgármester és Szigeti Béla önkormányzati képviselő is tiszteletét tette. A városvezető kiemelte, hogy bővült az autizmus fogalomköre, ami a szemléletváltozás egyik biztos jele, de mint mondta, a jövőben tovább kell fejlődni ezen a téren.

– Ez rávilágít arra, hogy még mindig nem fordítunk elég nagy figyelmet azokra a személyekre, akik valamilyen korlátozással élnek. Legyen szó látás-, halláskorlátozásról vagy az autizmusról – hangsúlyozta Szarvas Péter. 

A nap további részében a CsabaParkban és a Madách téren is kihelyezték az infografikákat. A kivitelezés összköltsége 270 ezer forint volt. 

 

További programok »

FEL