Ifjú tehetségek is gyúrták a kolbászt

2016. március 25. 06:10 | behir.hu

A csabai kolbászklubban az utánpótlással is foglalkoznak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyesület klubházában fogadták a Jankay iskola ötödikes diákjait. A kicsik megtanulhatták, hogy miként kell elkészíteni az igazi csabai kolbászt.

A gyakorlat előtt mindig fontos az elmélet. Így tartja ezt a kolbászklub elnöke is, aki egy rövid, a humort sem nélkülöző előadással vezette be a fiatalokat a kolbászkészítés rejtelmeibe. Ezután azonban már előkerültek a kötények is, a fiatalok pedig már a teknő körül sorakoztak. A kezdeményezés egyik célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a hagyomány iránt.

- Fontos, mert ezt nekik tovább kell vinni, remélhetőleg itt a klubban, a kolbászfesztiválon és a családban is többször találkoznak ezzel a szép, előregondoló és takarékosságra is nevelő tevékenységgel, remélhetőleg ez nyomot hagy bennük – fogalmazott dr. Ambrus Zoltán, a kolbászklub elnöke.

A diákok a hús ízesítése után bele is vágtak a kolbászgyúrásba. A gyerekek közül többen is voltak olyanok, akik már voltak disznótorban, így egy kis rutinnal kezdték a munkát.

- Sokszor voltam disznótoron és én nagyon jól éreztem magamat, szerintem az embereknek jót tesz, ha együtt vannak – jegyezte meg Lobmayer Miksa.

A fiatalokat a klub tagjai segítették ezen a délelőttön, ők próbálták átadni a tudást a gyerekeknek. Varga János, az egyesület alelnöke elmondta, a négy fűszer meghatározza a csabai kolbász ízét és itt, készítés közben igyekeznek ezeket a fogásokat megmutatni a gyerekeknek. A Jankay iskola ötödik osztályos diákjai lépésről lépésre az összes munkafolyamatba bekapcsolódhattak, így mindenki megtalálhatta azt, hogy miben a legügyesebb. Bogdán Zalánnak például a gyúrás tetszett a legjobban. A klub tagjai remélik, hogy a gyermekek felnőve, apaként, anyaként, nagyszülőként továbbadják a hagyományt.

- Öregkorunkban mi is tudunk majd kolbászt készíteni és akkor a gyerekek és az unokák is megtanulják – fogalmazta meg a lényeget Kopanyicza Dóra Natasa.

A kolbászklubban már korábban is rendeztek hasonló programot és a jövőben is érkeznek további diákcsoportok.
 

FEL