Időszerű csere, de legalább 40 százalékkal emelkedett a téli gumi ára

2022. október 30. 18:52 | Hidvégi Dávid

Hamarosan megnő a gumiszervizek munkája, ugyanis egyre többen készítik fel járműveiket a leghidegebb hónapokra. A szakemberek szerint a megfelelő minőségű téli gumira váltás nagyon fontos, hiszen aki rossz abroncsot választ, egy apró hiba esetén is könnyedén balesetet szenvedhet a csúszós aszfalton. Az autósoknak növekvő költségekre is számítaniuk kell, mivel a téli gumi az energiaválság hatására jelentősen drágult.

A békéscsabai gumiszervizekben egyelőre még nincs nagy roham a téli gumikért, de hamarosan eljönnek azok a hetek, amikor megállás nélkül lesz munkájuk a szakembereknek. A téli gumira váltók meglepődhetnek fizetéskor, ugyanis az árak alsóhangon 30-40 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a jelenleg zajló világgazdasági folyamatok miatt. Az áremelkedés elsődleges oka az energiaválság. Van olyan gumi, ami tavaly 13 ezer forintba került, most pedig már 20 ezerbe. Sokan emiatt a négyévszakos gumira váltanának, ami azonban inkább tavasztól őszig biztonságos.

 

(Fotó: behir.hu)

 

– Ha havas, dombos vidéken élünk, akkor a 4 évszakos gumival nem lehet olyan biztonságosan közlekedni, mint egy igazi téli gumival. Viszont a téli guminál is vannak különbségek. A jobb és a gyengébb minőségű között is vannak különbségek fékútban. Jobban ajánlanám a prémium kategóriást, igaz sajnos már odáig jutottunk, hogy az lassan megfizethetetlen – fogalmazott Csaba Gumiszerviz Kft. tulajdonosa. Nagy Attiláéknál a szervizdíjat még nem emelték, de az abroncsok árát igen. Hozzátette: érdemes már most, a dömping előtt lecserélni a gumikat, vagy időpontot egyeztetni.

A szakember hozzátette: a téli gumik futófelületén számtalan apró lamellát alakítottak ki, amelyekkel meg tud kapaszkodni a hóban, és speciális összetevőjének köszönhetően nagy hidegben is megőrzi a rugalmasságát. Egy új téli abroncs mintamélysége 8 milliméter, amely 4 milliméter alatt elveszíti hatását, ilyenkor váltani kell.

További programok »

Itthon

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.
17:37
FEL