Idén Péter Erikával őrizte meg igényességét Bécsben a Verőfény

A Bécsi Magyar Iskola meghívására ment Bécsbe, és mutatkozott be verseivel, könyveivel a Verőfény szavalóversenyen Péter Erika.

A Bécsi Magyar Iskola meghívására ment Bécsbe, és mutatkozott be verseivel, könyveivel a Verőfény szavalóversenyen Péter Erika. A csabai költőről meghívói utóbb azt mondták: ő a magyar irodalom egyik vers-nagykövete.

– Pár hete éppen a vonaton ültem, amikor megszólalt a telefonom. Bakó Annamária keresett, ő a Litea könyvesbolt vezetője és a Budavári Könyvnapok rendezője. A Budavári könyvnapokon már kétszer szerepeltem gyerekműsorral, de most azért hívott, hogy menjek el Bécsbe, egy magyar nyelvű versmondó versenyre. Ugyanis engem ajánlott arra, hogy ott költőként képviseljem Magyarországot. Természetesen nagy örömmel vállaltam. Ezután a Bécsi Magyar Iskolától emailben keresett meg Lengyel Ferenc, akitől megtudtam, hogy a Collegium Hungaricum nagytermében rendeznek szavalóversenyt a magyar költészet napjához kapcsolódva. A program már hagyományosnak tekinthető Bécsben, és annak szerves részét képezi egy találkozó is, amelyre minden évben meghívnak egy, a Kárpát-medencében élő költőt – tudtuk meg Péter Erikától.  

A csabai költő örömmel fogadta a felkérést, amelyről kezdetben csak annyit tudott, hogy a versről, a magyar nyelvről, a gyerekekkel való kapcsolatáról, az életéről szeretnék, hogy meséljen. Emellett azt kérték tőle, hogy olvasson fel a verseiből, és vigyen magával a könyveiből.

– Többször is elolvastam Lengyel Ferenc levelét, alig hittem a szememnek, hogy engem választottak, hogy engem kértek fel erre az igazán megtisztelő feladatra, ahol nemcsak magamat, Békéscsabát, hanem Magyarországot, sőt az egész Kárpát-medencét képviselhettem – fogalmazott Péter Erika.

A Verőfény szavalóversenyt 21. alkalommal rendezték meg Bécsben. A csabai költő számára az is hamar kiderült, hogy Lengyel Ferenc, a Bécsi Magyar Iskolában tanító pedagógus, a Verőfény szervezője igen sokat tesz azért, hogy összetartsa a Bécsben élő, a magyar irodalom iránt érdeklődő embereket.

Mint azt Péter Erika elmondta, a program április 9-én, a Collégium Hungaricum barátságos nagytermében zajlott, és a szavalóversennyel indult. A kicsiktől az idősebbekig minden korosztály szerepelhetett, az idősebbek körében Reményik Sándor verseinek jutott a fő szerep, de nem volt kötelező tőle választani. A tehetségesnél tehetségesebb, lelkes fiatalok a koruknak megfelelő költeményeket szavaltak magyarul, magyar költőktől.

– A szünet után következtem én. A programomat több elemből építettem fel. Elsőként kivetített képekkel bemutattam Békéscsabát és közben beszéltem is városunkról. Elmondtam azt is, hogy Békéscsabán milyen pezsgő kulturális élet folyik, és bemutattam a Bárka irodalmi folyóiratot. Ezt követően minden verseskötetemből olvastam fel verset, de meglepetésként Lengyel Ferenc is a közönség elé tárta az egyik versemet. Végül két megzenésített versemet tanítottam meg a közönségnek – mondta el Péter Erika.

A csabai költő bécsi bemutatkozása igen jól sikerült. Felvette a programot a bécsi ORF televízió, ott volt a rendezvényen a bécsi magyar konzulasszony, és a közönség soraiban ott ült Avi Ben Giora is. A bemutató után sokan mentek oda Péter Erikához, hogy dedikálja nekik egy-egy könyvét.

Miután pedig hazaért Lengyel Ferenctől kapott egy levelet a következőkkel: „Köszönet azért, hogy veled megőrizhette igényességét a Verőfény. Mint mindig, ezúttal is költő volt a vendégünk, a magyar irodalom egyik vers-nagykövete. Köszönet érte.”

Megosztás:

Címke: ,