Idén is megtartják a Vármegyenapot Békéscsabán

2023. augusztus 8. 16:13 | Vincze Attila

A hagyományokhoz híven ezúttal is szeptember első szombatján rendezi meg Békés Vármegye Önkormányzata a Vármegyenapot. Az elsősorban a helyi értékeket hangsúlyozó eseményen idén a Szent István tér mellett a Kossuth téren is lesznek programok.

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke keddi sajtótájékoztatóján számolt be az idei Vármegyenap részleteiről. Zalai Mihály elmondta, hogy immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az eseményt. Mint fogalmazott, szombat reggel egy felvonulással indulnak a programok, melyek ezután Békéscsaba főterén és az Andrássy út elején, valamint a Kossuth téren folytatódnak. Újdonság, hogy az utóbbi helyszínen a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszánál minden órában vagy egy vármegyei értéket, vagy pedig egy vármegyei értékből készült ételt kóstoltatnak meg az érdeklődőkkel. Zalai Mihály kiemelte, hogy egy egyedi ajándékkal is kedveskednek a résztvevő településvezetők számára. 

– Egy pályázat segítségével elkészítettük valamennyi településnek az első írásos említésüket tartalmazó oklevelet, ez nem csupán a leírást tartalmazza, hanem egy fotórészletet is az eredeti dokumentumról és ezt a települések polgármestereinak adjuk majd át a kora délutáni órákban egy kis ünnepség keretein belül – hangsúlyozta. 

 

 

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy a rendezvény alapkoncepciója változatlan, azaz a vármegyei értéktár értékeit mutatják be a látogatóknak, viszont ebben az esztendőben külön a gasztronómiára fókuszálva. Emellett bemutatkoznak a települési értéktárak is. 

– Békés vármegye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca várja majd az érdeklődőket a főtéren, idén 85 jelentkezőnk van, korábban még soha nem volt ennyi kiállítónk. Ez egy nagyszerű ismerkedési, ajándékvásárlási és bemutatkozási lehetőség a résztvevőknek – részletezte Zalai Mihály. 

Elhangzott, hogy az eseményen bemutatkoznak továbbá a vármegyében élő nemzetiségek, amelyek a déli órákra egy-egy ételkóstolóval is készülnek majd az érdeklődők számára. A résztvevők között szokás szerint ott lesznek a katonai hagyományőrzők, a honvédség, a TEK és a készenléti rendőrség tagjai is. A rendezvényen egész napos játszóház, bábszínházi előadások és mesemondás várja majd a legkisebbeket. 

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL