Idén is elűzik a telet Békéscsabán

2023. február 16. 16:45 | Vincze Attila

Két napon át tartó hagyományőrző programmal készül az idei farsangra a Csabagyöngye Kulturális Központ. Pénteken maskarás felvonulás és utcabál, majd szombaton télűző kiszebábégetés várja a látogatókat az intézmény mellett, az Élővíz-csatorna partján.

Csütörtökön még csend honolt a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadánál, azonban pénteken és szombaton igazi télűző programok várják majd az ide látogatókat. Forczek Győző, az intézmény igazgatóhelyettese elmondta, hogy a csabai kulturális szférában zajló takarékoskodás miatt idén a megszokott, több hetes rendezvénysorozat helyett kétnapos hagyományőrző programmal készülnek a farsangra.

– Február 17-én pénteken télűző maskarás felvonulás lesz, amely este hat órától indul a Korzó térről, ahonnan maszkokban és mindenféle, hangzavart keltő eszközzel sétálunk el egészen a Csabagyöngye stégig, ahol aztán egy nagyjából egyórás koncertet fog adni a Show és Bors zenekar – részletezte.

 

Kiszebaba égetés – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A hagyományoknak megfelelően immár nyolcadik alkalommal égetik el a kiszebábot szombaton, az Aradi Vértanúk ligeténél az Élővíz-csatornán, mely a kétnapos farsangi rendezvény csúcspontja lesz. Az esemény szervezésében a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társasága ezúttal is részt vesz. A kenus csapat délután kettő órakor indul majd Veszelyről és a tervek szerint fél ötre érkezik meg a Csabagyöngye elé.

– Aki csatlakozni szeretne hozzánk, gyalog a parton természetesen megteheti, nyugodtan integessenek, mi is integetünk majd mindenkinek, illetve dudálunk, kolompolunk, próbáljuk űzni a telet, igyekszünk jókedvet csinálni azért, hogy most már lassan jöjjön a tavasz – fogalmazott Szatmáriné Priskin Anita, a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társaságának egyik tagja.

A társaság a kenuk beérkezése után fánkkal és teával kedveskedik a vendégeknek, majd a Tűzkör Egyesülettel közösen égetik el a télűző kiszebábot.

További programok »

FEL