Most már jöhet a tavasz: Elégették a kiszebábot Békéscsabán - galériával

2023. február 18. 19:09 | Vincze Attila

A farsangi hagyományoknak megfelelően kiszebábot égettek a Csabagyöngye Kulturális Központ mellett az Élővíz-csatornánál szombaton. A télűző rendezvényre érkezőket farsangi fánk és meleg tea is várta.

A kellemes, már-már kora tavaszi időjárás sokakat vonzott a csabai kulturális intézményhez szombat délután. Az eseményen kicsik és nagyok egyaránt egy színes szalagra írhatták rá azokat a jó vagy éppen rossz gondolataikat, melyeket arra a kiszebábra köthettek rá, mely később a tűz martalékává vált. A hagyományt a Tűzkör Egyesület tagjai elevenítették fel. 

– A kiszebáb égetés hagyományosan mindig a télűző szertartások egyike volt régen a népi társadalmakban és ezen felül egy közösségépítő esemény is, ahol a gyerekekkel közösen készítették el a kiszebábot, majd a falu főterén elégették – mesélte Lengyelné Zalai Erika, az egyesület elnöke. 

Mielőtt azonban meggyújtották volna a máglyát a kiszebábbal, a szervezők megvárták a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társaságának tagjait, akik az Élővíz-csatornán mindenféle maskarába öltözve érkeztek be a Csabagyöngye stégszínpadához, ahol már népes közönség várta őket.

– Nagyon jól teljesített mindenki, azok is, akik most először ültek kenuban, valamint a békéscsabai kajak-kenu pont tagjai, akikkel jöttek a gyerekek is. Fantasztikus volt, nem gondoltam volna, hogy ők is tartják velünk az iramot, nagyon élvezetes volt – tartott élménybeszámolót Szatmáriné Priskin Anita, a társaság egyik tagja.

A rendezvény fénypontjaként a stég mellett gyulladt fel a kiszebáb, mellyel a csabaiak hivatalosan is elűzték a telet, közben pedig a látogatók számára farsangi fánkkal és meleg teával kedveskedtek a szervezők.

Galéria

További programok »

FEL