Idegek harca - Hajszál híján, de megverte a BRSE-t a Vasas

2023. március 12. 22:45 | behir.hu

A színültig megtelt budapesti Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban csapott össze a Swietelsky-Békéscsabát és a címvédő Vasas Óbuda a DRK Magyar Kupa-döntőben. Az ötszettes, végletekig kiélezett küzdelem Vasas-győzelemmel zárult.

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (23, -14, 22, -19, -15)
Magyar Kupa, döntő, Budapest. Vezette: Adler, dr. Árpás.

Békéscsaba: Drpa 23, Vasileva 12, Glemboczki 6, Bodnár 11, Pintér 8, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Aktas 11, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Bannister 31, Török 10, Skrypak 1, Papp 10, Boyko 1, Abdulazimova 14. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fricova 11, Jámbor, Vezsenyi, Fábián. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

A mérkőzés összefoglalója:

"Már a második labdamenet előre jelezte azt, hogy micsoda küzdelemre van kilátás, a maratoni pontot mi szereztük meg, majd az előnyt is magunkhoz ragadtuk. Sorozatban négy találattal kerültünk lépéselőnybe, és eleinte sikeresen őriztük a 3-4 pontos fórunkat. Sőt, Glemboczki Zóra ászával már 8:3 volt ide, ekkor kikérte első idejét Giannis Athanasopoulos. Ezután megkezdte a zárkózást a Vasas, de mínusz kettőnél megállítottuk őket Marta Drpa okos ejtésével, szerb átlónkra nem találta az ellenszert a címvédő. 15:10-nél visszaállítottuk az addigi legnagyobb különbséget, erre újabb időkéréssel reagáltak a fővárosiak, 16:12-nél pedig Tóth Gábor is megtette ugyanezt. Rohamosan jött fel az óbudai gárda, ezért vezetőedzőnk 17:16-nál ismét magához hívta tanítványait, erre ponttal reagáltunk, de nem tudtunk jobban ellépni, majd 19:19-nél egyenlített a Vasas. Kritikus pont következett, amit a Vasas szerzett meg, de Tóth Gábor challenge-ével nekünk írták jóvá! Lendületbe jöttünk ezzel, 23:20-nál jó helyzetbe kerültünk, de a budapesti alakulat innen is egyenlített. Ekkor viszont Pintér Andrea irgalmatlanul betakarta Taylor Bannistert, Drpa pedig egy ásszal lezárta a játszmát!

 Elképesztő ponttal nyitottuk a második felvonást, már ünnepeltek vasasosok, de óriási csabai mezőnymunka után az ő térfelükön pattant le a labda. Ezt aztán Bodnár Dorottya megfejelte egy jól időzített blokkal, azonban a címvédő nem tette meg azt a szívességet, hogy belealudjon az elejébe. 5:5-nél ismét egált mutatott az eredményjelző, ám Ralitsa Vasileva bombáival és újabb heroikus védekezéssel mi mozdultunk el innen. Persze az óbudaiak sem pánikoltak, sőt megfordították az állást, 8:10-es állásnál jött is Tóth Gábor időkérése. Összeszedte a Vasas is a védekezését, mi pedig többször is hibáztunk, hárompontos lemaradásból kellett kapaszkodnunk. 9:13-nál újabb csabai timeout következett, a Vasas viszont ekkor feltartóztathatatlannak tűnt és képes volt növelni az előnyét is. 11:19-nél elúszni látszott a szett, a végét pedig tulajdonképpen el is engedtük, 1:1-ről folytatódott a döntő.

Látszólag nem viselt meg minket a második játszma, ugyanis jó rajtot vettünk a harmadikban, viszont több nyitást is elrontottunk… Úgy vezettünk 9:4-re, hogy három pontot ajándékoztunk ellenfelünknek és ezt az időkérés után meg is bosszulták, egy pontra faragták a hátrányukat. Nem rogytunk meg, azonban a nyitásokkal továbbra is hadilábon álltunk, sorozatban adtuk az ingyenpontokat a Vasasnak. Amikor viszont játékban volt a labda, akkor egyértelműen mi irányítottunk, 16:11-nél időt is kért Athanasopoulos. Az első etaphoz hasonlóan 3-4 pont körül tartottul a differenciát, a végjátékhoz pedig 20:15-tel érkeztünk meg. A –5-ből hármat eltüntetett a tavalyi kupagyőztes, az időkérésünk után pedig még egyet, de éppen időben megálljt parancsoltunk nekik. Ceyda Aktas nagyon fontos blokkal jelentkezett 21:19-nél, majd megint elléptünk 23:20-ra, hogy aztán ismét 23:22 legyen. Hatalmas mezőnymunka és Aktas blockoutja után szettlabdákhoz jutottunk, és egy Vasas-hibával meg is oldottuk az elsőt! Már csak egy szett kellett…

Bodnár centertámadásával rajtoltunk el a negyedik játékrészben, de ezzel együtt is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Nem sokkal később az óbudaiak meglógtak kettővel, aztán 5:8-nál időt kért Tóth Gábor. A négyet is elérte a különbség, aztán ezt megfeleztük, majd Aktas szerzett pontot egy újabb hosszú labdamenet végén. Utolérni viszont nem tudtuk őket, aztán megint négy, sőt hat is lett közte. Nem adtuk fel és hosszú hajrát nyitottunk, felküzdöttünk magunkat mínusz kettőre, az időkérésüket követően pedig hősies ponttal jöttünk még közelebb. 17:19-nél nem értették meg egymást a csabaiak, 18:20-nál pedig egy újabb drámai pont következett, amit ezúttal ők zsebeltek be. Ezt aztán el is vitték öt játszmalabdáig, és az elsőt meg is csinálták. Ötödik szett következett… akárcsak az elmúlt hét meccsen öt alkalommal. Ez már csak az idegeken és a frissességen múlt.

Vasileva ásszal kezdett, majd hálóba nyitott, aztán Drpa is szót kért egy tökéletes kereszttel. Glemboczki sem remegett meg, de a vasasosok sem, és egy ponttal mindig ők jártak előrébb. 5:7-nél Tóth Gábor közbelépett, Bagyinka Fanni pedig elővette a szokásos húzását, a lehető legjobbkor! 6:8-nál térfélcsere, mindenki az utolsó energiatartalékait mozgósította ebben az iszonyatos csatában. 9:9-nél megint egyenlő, Drpa pontossága pedig már a mi vezetésünket eredményezte! Ennél nem lehetett volna izgalmasabb a finálé. 10:10, 11:11, a legkevésbé sem meglepő módon nüanszokon múlt ez a rangadó is. Aktas vízfakasztó bombájával 12:11 lett ide, de nem tudtunk akár csak két pontos vezetést összekaparni, majd 12:13-ra fordított ismét a Vasas. Drpa blockoutjával megint X, majd Bannister juttatta meccslabdához a címvédőt. Még egy Drpa-blockout, még egy Bannister-pont és meccslabda, és még egy Drpa-találat. Ezt követte a harmadik Vasas-meccslabda, amit viszont már kihasználtak. A hosszabbítás hosszabbításában felülkerekedett a Vasas Óbuda, és egy újabb, instant klasszikussá váló thriller végén megszerezte a Magyar Kupa-győzelmet."

Forrás: brse.hu

 

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL