Húsvéti készülődés kívül és belül Adorjánné Szabó M. Katalinnal

2020. április 4. 18:52 | Csiffáry Zsuzsanna

A húsvét tavaszünnep, napünnep! Az emberiség egyik legősibb ünnepe. Mindenki várja a megújulást, az újjászületést! Világunkban ezt az időszakot mindenhol ünneplik, a maguk hite, vallása, hagyománya szerint – fogalmazott Adorjánné Szabó M. Katalin, rajztanár.

Adorjánné Szabó M. Katalin keresztény családba született. Náluk a húsvét a családról szólt. Kertes házban éltek. Ebben az ünnepi időszakban kislányként figyelte a természet ébredését, és várta a locsolkodókat. Középiskolás éveiben a barátokkal való találkozás került előtérbe. Ekkor már ő is készítette a húsvéti asztal ételeit.

A művészettörténeti óráknak köszönhetően ismerte a szimbólumokat, és hogy a Biblia szerint, mi miért kerül az asztalra. Később tanárként osztotta meg mindezt a tanítványaival.

A díszítési megoldások aszerint változtak, hogy hol tartotta a foglalkozásokat. Több évig a Diáktanyán, a népi hagyományoknak megfelelően, berzselt és írókázott tojásokat, csuhényuszikat, madarakat, pillangókat készítettek. A Munkácsy Emlékház meghívásának eleget téve, a polgári hagyományok lettek a mérvadók.  A "boldog békeidők" húsvéti képeslapjai, és papírtojásai voltak az inspirációk. Ezekben az években tökéletesítette a dúsan díszített, textillel bevont, aranyozott „úri” tojásait.   

 

 

A kor papír csokoládés dobozai is újjászülettek a foglalkozásokon, amelyekbe nemcsak csokoládét, vagy aprósütemény lehetett csomagolni, hanem a díszes tojásokat is.

Az új anyagok minden évben felfrissítik a díszítést, és mindig a tavasz, a húsvét üzenetét hordozzák. A rajztanár úgy gondolja, hogy az utóbbi évtizedben, a húsvét egyre kommerszebbé vált. A külsőségek írják felül a valódi tartalmát. Az ajándékozásé lett a főszerep. Azonban egyre gyakrabban hallja, hogy a fiatal, gyermekes családok is szívesen mennek tavaszi vakációra, vagy kirándulni, és várják a vendégeket.

– Mindenki készül a húsvétra, tavaszi nagytakarítást csinálunk, felfrissítjük a lakást, a vendégváró ajtódísz és hímes tojás hirdeti: itt a tavasz!  E hetekben mindnyájan vágyunk a napsütésre, a megújulásra. Napjainkban egyre többen gondolunk Jézus Krisztus áldozatára, halálára, feltámadására. Ma talán jobban, mint valaha! Amikor majd újra találkozunk szeretteinkkel, a naptártól függetlenül, ünnep lesz! Az Élet Ünnepe! Áldott húsvétot kívánok mindenkinek – tette hozzá Adorjánné Szabó M. Katalin.  

Galéria

További programok »

Itthon

FEL