Elkezdődött a Holdbéli Csónakos próbafolyamata a Jókai színházban

2024. április 3. 14:04 | Csiffáry Zsuzsanna

Új darabot mutat be május 6-án a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum ezúttal Weöres Sándor Holdbeli csónakos című zenés játékát állítja színpadra. A ma már kultikusnak számító mű olvasópróbáján a rendező kiemelte: fontos, hogy a lehető legtöbb diák megismerje a történetet, amelyből sok tanulság vonható le.

A történet szerint négy uralkodó járul Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez leánykérőbe. A gyönyörű Pávaszem kezéért mindent megadnának a királyok. A királylánynak azonban egyik sem kell: a Holdbeli csónakos után epekedik, s egyetlen kívánsága, hogy ő is vele lehessen annak országában. A vágyak megjelenésétől kezdődnek a bonyodalmak, és ismerjük meg a karaktereket, akikre Vesztergombi Anikó jelmeztervező álmodta meg a ruhákat.

 

Kép: Behir.hu

 

A díszletért Igaz-Juhász Katalin felel, aki a szerdán délelőtt, a teátrum vigadójában megtartott olvasópróbán hangsúlyozta, gyakorlati-alkotói részről kihívás számára minden vizuális látványeffekt összehangolása.  

Az eseményen a darab rendezője ismertette a szereposztást, továbbá arról beszélt, hogy bizonyos módosításokra is szükség volt a történet színpadra állításához. 

 

Kép: Behir.hu

 

– A pedagógusok kérésére kialakult az a gyakorlat, mely szerint a gyerekeknek szánt történetek ne haladják meg a 70-75 percet, mert a gyerekek ennyi ideig tudnak koncentrálni. Mi ehhez alakítottuk a műsorterveket is a gyerekelőadások tekintetében. És ezt a csodálatos mesét úgy gondolom, mindenképpen színpadra kell kerülnie itt nálunk – fogalmazott Seregi Zoltán

Weöres Sándor a Holdbéli Csónakos című történetét május 6-án láthatja a nagyérdemű, a teátrum nagyszínpadán.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL