Hétfőig kell elszámolniuk a civil szervezeteknek

2021. május 26. 15:23 | behir.hu

Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre 1 százalékos SZJA felajánlást, amelyek eljuttatják a ’KOZ közleményt a Nemzei Adó- és Vámhivatalhoz május 31-ig.

 

Május végéig kell elszámolniuk a 2019-ben 1 százalékos felajánlásokban részesült civil szervezeteknek. Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a 'KOZ közleményt május 31-ig. A NAV elektronikus levélben is felhívta a szervezetek figyelmét, nehogy valamely civil szervezet 2022-ben emiatt essen el a támogatástól.
A 19KOZ közleményben mindazon szja 1 százalékos összeg felhasználását jelölni kell, amit a NAV 2019. január 1-jétől 2019. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 18KOZ közleményében tartalékolt. A közleményt május 31-ig, elektronikus úton kell elküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A közlemény és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető. Az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek májusban két alkalommal kaptak elektronikus levelet a NAV-tól az elszámolandó összegekről, utoljára május 18-án. Ha a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia. Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri.  Ebben az esetben a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben vissza kell fizetni.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja, a hivatal kizárja a 2022. évi kedvezményezettek közül.

Forrás: nav.gov.hu

További programok »

FEL