Herczeg Tamás: Rengeteg szeretetet, támogatást kaptam, ahogy a többi jelölt is

2018. április 9. 10:41 | Mikóczy Erika

A tegnapi nap folyamán folyamatosan beszámoltunk az országgyűlési választások alakulásáról, és a Békéscsabai Médiacentrum munkatársai ott voltak a pártok eredményváróiban is. Mint az ismert, Békés megye 1. számú választókerületben 99 százalékos feldolgozottságnál 21 344 szavazattal (45,65%) a Fidesz-KDNP jelölte, Herczeg Tamás szerezte meg a győzelmet. A második helyen 15 004 szavazattal (32,09%) a Jobbik jelöltje, Kocziha Tünde végzett, harmadik a DK jelöltje, Nagy-Huszein Tibor 5 253 szavazattal (11,23%), míg negyedik az LMP jelöltje, Kovács Katalin Ildikó 2 393 szavazattal (5,12%).

 

A várakozás perceiben Kocziha Tünde a nagyarányú részvétel miatt is igen szoros eredményre számított. Úgy vélte, hogy akár a Fidesz-KDNP jelöltje, akár ő is lehet a befutó – a végeredmény szerint a körzetben minden harmadik választó szavazott rá.

Nagy-Huszein Tibor botrányosnak nevezte, hogy közel négy órát kellett várni a választási rendszer hibái miatt arra, hogy az első eredmények megérkezzenek. Ahogy fogalmazott a nem szabad és nem tisztességes választási rendszer ellenére is sokan elmentek, ez pedig mindenképpen ünnep.

Kovács Katalin Ildikó arról beszélt, nagyon büszke a Békés megyeiekre, a békéscsabaiakra azért, hogy ilyen aktívak voltak. Ez azt jelenti, hogy az itt élőket érdekli a sorsuk, a jövőjük, és tesznek is azért, hogy kifejezzék a véleményüket.

 

Békés megye 1. számú választókerületében a választás nyertese Herczeg Tamás lett, ő éjszaka a 7. Tv Aktuális című műsorában fejtette ki gondolatait a kampánnyal és az eredménnyel kapcsolatban.

 

 

Herczeg Tamás: Készülni kell arra a feladatra, amelyik lényegesen nagyobb léptékű, mint amit eddig elláttam

 

 

Herczeg Tamás elmondta, sokat dolgoztak azért, hogy végül ez az eredmény szülessen. A rekord számú részvételt is igen pozitívnak nevezte, hisz minél többen járulnak az urnákhoz, annál többen élnek a jogaikkal.

– Biztos kicsit a jó idő is szerepet játszott abban, hogy ekkora volt a részvétel, de ez csak egy kis tényező. Úgy gondolom, sokan protest szavazattal akartak élni, tehát azért voksoltak, mert kormányváltást szerettek volna. Viszont még többen mentek szavazni azok, akik meghallották a kormányzat, illetve a Fidesz-KDNP fő üzenetét, ami a keresztény nemzeti, kulturális, civilizációs értékeink megőrzését állította előtérbe. Ezek a tényezők együttesen generálták azt az eredményt, ami a rendszerváltozás óta páratlan hazánkban. Békés megyében is viszonylag sokan járultak az urnákhoz, és itt az 1. választókerület – Békéscsaba és kilenc másik település – részvételi aránya volt a legmagasabb, ami számomra külön öröm.

 

– Milyennek értékeli a kampányidőszakot?  

 

–  Ahogy szokták mondani, ahogy lezárul egy kampányidőszak és megtörténik a szavazás, mondhatni másnap már kezdődik is a következő négy évre való felkészülés, tehát nemcsak ötven nap ez az időszak. A mostani kampányban mindenki jól tudta mozgósítani a saját híveit. Siker, hogy nagyon sokan szavaztak a Fidesz-KDNP-re, de úgy gondolom, hogy a magam szempontjából is sikeres volt. Örülök, hogy bizalmat kaptam. Sok helyre el tudtam menni, sok helyen tudtam beszélgetni az emberekkel az elmúlt időszakban is, és a nagytöbbségük elfogadta azt, hogy jó az az álláspont, amit én képviselek.

 

– Milyen visszajelzéseket kapott ez idő alatt?

 

– Sok pozitív visszajelzést kaptam, akikkel beszélgettem, azok szinte kivétel nélkül a támogatásukról biztosítottak – de tisztában vagyok azzal, hogy az ellenkező véleményt vagy az erős kritikát képviselők sokszor nem jönnek el azokra a fórumokra, ahol számukra kevésbé szimpatikus jelölt beszél. Inkább azok jöttek el az én esetemben is, akik nekem szurkoltak. Rengeteg szeretetet, támogatást, biztatást kaptam, de nyilván a többi jelölt is azt érezte, hogy sokan támogatják.

 

 

– A 7. Tv műsorában Nagy-Huszein Tiborral, a DK jelöltjével folytatott vitát a választás előtt.

 

– Kiváló visszhangja volt ennek a vitának is. Nem tudom, hogy ez mennyire mozgósította szavazásra az embereket, de sokan látták, és sokan jelezték, hogy konstruktív, jól felkészült emberek vitája volt ez, amit szívesen néztek.

 

– A választás napján sem volt kampánycsend, hogyan telt ez a napja?

 

– Kihasználtam az időt, sokat kerékpároztam a gyermekeimmel. Elmentünk a választókerület más településeire is, beszélgettünk az emberekkel, de leginkább a nagyfiammal és a két kislányommal töltöttem az időt napközben – fontos, hogy együtt legyek a családommal is.

 

– Kit tartott a legnagyobb ellenfelének a jelöltek közül?

 

–  Erről nagyon nehéz beszélni. Sok platformon elemezték azt a lehetőséget, hogy ellenzéki oldalon mindenki szavazzon a kedvenc pártjára, viszont célszerű találni egy erős ellenzéki jelöltet, akire pedig egyéniben szavaz. Ment a vita arról is, hogy hol és ki a legesélyesebb. Nekem számos baloldali és liberális szemléletű ismerősöm is van, akiről tudom, hogy a remélt kormányváltás érdekében a Jobbik jelöltjére szavazott – de ez sem volt elegendő számukra az ellenzéki győzelemhez.

 

– Mi lesz április 9-étől?

 

– Hozzá kell látni a köztereken a plakátok, falragaszok eltávolításához. És készülni kell arra a feladatra, amelyik lényegesen nagyobb léptékű, mint amit eddig elláttam.

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL