Herczeg Tamás: Ismét több a fertőzött, aki még nem tette meg, oltassa be magát!

2021. október 16. 11:54 | Mikóczy Erika

A koronavírus negyedik hulláma Békés megyét sem hagyta érintetlenül. Az élet, a munka, a fejlesztések azonban nem álltak le a járványhelyzet közepette sem. A megyét érintő aktualitásokról Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Ismét emelkedőben vannak a koronavírusos megbetegedések. Békés megyében milyenek a járványadatok jelenleg, és fel vannak-e készülve az egészségügyi intézmények egy esetleges nagyobb terhelésre?  

– Ismét egyre több a megbetegedés világszerte, ez érvényes Magyarországra is. A napi megbetegedések száma országos szinten újra átlépte lélektani ezres küszöböt. Békés megye az új megbetegedések tekintetében az öt legkevésbé fertőzött megye között van, egyelőre mérsékelt és stagnál a szennyvízben mért koronavírus örökítő-anyag. Látva a körülöttünk levő országokat, fel kell készülnünk arra, hogy romolhatnak a járványmutatók. Európa több országában ismét meglehetősen drasztikus intézkedéseket hoznak a kormányok. Románia pedig már nemzetközi segítséget kért többek között Magyarországtól is, mert megteltek a kórházi ágyaik. Szlovákia most hozott döntést arról, hogy visszatérnek a digitális tanrendre a középiskolákban. Olaszországban például a buszsofőrök, a fodrászok, a vendéglátásban dolgozók, a szociális ágazatban dolgozók és a minisztériumok munkatársai is csak oltási igazolvánnyal dolgozhatnak. Az egészségügyben pedig szinte egész Európában csak a beoltottak dolgozhatnak már. A szakemberek szerint a delta-variáns szinte mindenkit el fog érni, aki nincs beoltva. A magyar kormány pedig a legvégsőkig ki akar tartani az ügyben, hogy ne legyenek korlátozások, szigorítások, bezárások, mert ez a gazdaságot is visszaveti. Ezért is kiemelten fontos, hogy aki még nem tette meg, oltassa be magát! Így kerülhetjük el leginkább azt, hogy súlyosan megbetegedjünk, és hogy az egészségügyi intézmények ismét nagy teher alatt legyenek.

 

 

– Első körben, amikor először volt széleskörű kampány azzal kapcsolatban, hogy fontos az oltások felvétele, sokan kérték az oltást, aztán megcsappant a lelkesedés. Mi a helyzet most?

– Pillanatnyilag Budapest a legátoltottabb, és a kelet-magyarországi megyék, illetve a kistelepülések lakossága a legkevésbé átoltott. Békés megyében, Békéscsabán vannak, akik most kapják meg az első vagy második oltásukat, és egyre többen veszik fel a harmadik oltást is. Azért fontos, hogy a harmadik oltást is felvegyük, mert az a két oltásnál erőteljesebb biztonságot ad. A járványügyi szakemberek gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy megfertőződhet az is, aki már oltott, de az ő szervezetét sokkal kevésbé viseli meg a betegség, mint az oltatlanokét. A halálos kimeneteltől, illetve a kórházi ápolást igénylő súlyos megbetegedéstől megóv az oltás. A teljes védettséget jelen pillanatban a harmadik oltás felvétele jelenti. Azért jelen pillanatban, mert az is lehet, hogy a koronavírus olyan lesz, mint az influenza, amelyre évről évre újra kapnak védőoltást, akik kérik. Nem tudjuk még, hogy mit hoz a jövő. Viszont az orvostudomány szinte csodát művelt az elmúlt két esztendőben, hiszen most már van oltóanyag, vannak gyógyszerek. Ahhoz azonban, hogy az emberiség nagymértékben védett legyen, és megszabaduljon ettől a betegségtől, nagyobb mértékű átoltottság lenne szükséges. A delta variánsnak, ami most pusztít, nem elég az 50-60 százalékos átoltottság. Ma már több országban engedélyezik azt is, hogy a Pfizert az 5 és 12 év közötti korosztályú gyerekek is megkaphassák. Persze ehhez az kell, hogy a szülők elfogadják a tényt: az oltás kockázata sokszorosan kisebb, mint a betegségé.

 

Ahogy a pandémia alatt szinte mindig, a fejlesztések most is folytatódnak.  Hamarosan mérföldkőhöz érkezik az M44-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatos fejlesztések sora. Miről van szó ez esetben?

– Az M44-es tovább bővül, december közepéig nagy valószínűséggel megtörténik annak az útszakasznak az átadása, amely most már átnyúlik a Tiszán. Ilyenkor azonnal felvetődik a kérdés: hogyan tovább. 2023-ban még egy 5 kilométeres szakasz készül majd el, a hátralévő, körülbelül 30 kilométeres szakasz pedig a mostani tervek szerint 3-4 esztendő múlva épül meg. Így az M44-es vége ott lesz valahol a régi 5-ös út és Lajosmizse között. Megvan a nyomvonal, folyik a tervezés, és meglesz rá a forrás is.

 

– Halad a Fürjesi elkerülő út építése is. Hol tart a munka?

– Az aszfaltozás elkészült, a szervizút és a kerékpárút környezete is lassan rendben lesz. Folyamatban van a táblák elhelyezése és a közvilágítás kiépítése, de ott is már a végső fázisnál jár a kivitelezés. A humuszolás zajlik, a bazaltbeton-felületek, a körforgalom olyan állapotban vannak, hogy a forgalmat rövidesen rá lehet engedni. Ez is igen jelentős fejlesztésnek, számít Békés megyében, Békéscsaba környékén. Ezentúl sokkal biztonságosabban és gyorsabban közlekedhetünk majd azon az úton, az ipari parkból pedig közvetlenül fel lehet jutni az M44-esre. Ráadásul jelentős teherforgalomtól mentesül az Fürjesi elkerülő jóvoltából Békéscsaba, emellett pedig a dél-békési települések számára a megyeszékhely elkerülésével lesz megközelíthető a gyorsforgalmi út.

 

– Nemrégiben megérkeztek a nemzeti konzultáció eredményei, ezzel kapcsolatban különböző kormánydöntések várhatók. Erről tudhatunk-e valamit, ami akár a megyére is szorosabban vonatkozik?

Hamarosan várhatók kormánydöntések, illetve az Országgyűlés napirendje előtt is szerepel számos intézkedés. Ilyen például a hitelmoratórium meghosszabbítása – tudjuk, hogy ez is rengeteg családot érint. Ilyen az ez évi szja visszatérítése a gyermekes családoknak az átlagbér adószintjéig. A minimálbér már egészen biztosan bruttó 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum összegéről és egyéb fizetésemelésekről még folynak az egyeztetések.  Ehhez a szociális hozzájárulási adót  csökkenteni kell, ez természetesen benne van a kormányzat elképzeléseiben: 4-5%-os csökkentésre lehet számítani január elsejétől. A nyugdíjakat illetően pedig novemberben lesz egy nyugdíjkorrekció, mert magasabb az infláció, mint ahogyan azt az előző év végén a szakemberek várták. Emellett pedig nyugdíjprémiumot is kapnak az érintettek. Novák Katalin miniszter asszonnyal, a miniszterelnökség munkatársaival és a Népjóléti Kabinet munkatársaival sok tárgyalást folytattam az ügyben, hogy a nyugdíjprémiumot mindenki azonos összegben kaphassa. A döntés értelmében minden nyugdíjas 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap majd, azok is akiknek egyébként nagyon kevés nyugdíjat kapnak. Jó eséllyel a 13. havi nyugdíj teljes egészének a visszaadása is megtörténhet a következő évben, nem csak kétheti kifizetése, ahogy arról korábban szó volt. Jól teljesít a gazdaság, így remélhetőleg lehetőség lesz erre is. Sok olyan intézkedés van tehát, amelynél a nemzeti konzultáció eredményeit, tapasztalatait veszi figyelembe a kormányzat.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL