Herczeg Tamás: Fontos, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság

2021. február 19. 12:22 | Mikóczy Erika

Egy ideig javuló tendenciát mutatott a járványgörbe, elkezdődött az Országgyűlés tavaszi időszaka, valamint új kiírások érhetők el a Magyar Falu Programban. Többek közt ezekről beszélgetett Herczeg Tamással, a térség országgyűlési képviselőjével Tóth Bianka műsorvezető a 7.Tv Aktuális című műsorában.

 

– Február 15-én indult az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ahol Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk. Milyen lépések kellenek ehhez?

– A legfontosabb, amit minden járványügyi szakértő és egyre több közélettel foglalkozó ember is mond, hogy minél nagyobb legyen a társadalom átoltottsága. Ha ez megtörténik és kialakul a nyájimmunitás, akkor az újraindítás is egyre szélesebb és szélesebb körű lehet, így érhetjük el azt, hogy az év végére az ország nemzeti jövedelem termelése elérje a „békeidők-beli”, tehát a koronavírus-járvány előtti időszak eredményeit.

 

– A járványadatok ismerete és a beoltott emberek számának a növekedése függvényében mire számíthatunk? Van remény arra, hogy hamarosan enyhítések jöhetnek?

– Az országos korlátozások február végéig biztosan életben maradnak, a helyi településvezetők által megfogalmazott szabályok azonban addig is módosulhatnak: Békéscsabán például február 18-ától közterületeken már nem kötelező a maszkviselés. Az adatok tekintetében nem mondhatjuk azt, hogy folyamatos csökkenés mutatkozik, ennél jóval árnyaltabb a kép. Békés megyében a mutatók jónak mondhatók, az egyhetes időskálán mért megbetegedési adatok tekintetében csak három megye áll jobban nálunk. Azonban a kórházban ápoltak száma országosan újra négyezer fölé ugrott, és bár az utóbbi napokban ritkán nőtt száz fölé a járvány miatt elhunytak száma, naponta sajnos még mindig sokan halnak meg emiatt. A csökkenő adatokat lassú növekedés váltotta fel, egyes szakemberek szerint már a járvány harmadik hulláma is elérte Magyarországot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél többen oltakozzanak.

 

 

– A kormány bértámogatást biztosít több, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került ágazatnak. Kiket érint, és milyen mértékű lehet ez a támogatás?

– Pontos adataink vannak arról, hogy Békés megyében, például az egyes számú választókerületben kik veszik igénybe a támogatást. Azok juthatnak hozzá, akik az alkalmazottaikat nem küldik el, ezzel tudják segíteni, hogy a munkaviszonyuk folyamatos legyen. Ha pedig vége lesz a járványnak, akkor többé-kevésbé ugyanazzal a kapacitással, ugyanazzal a munkatársi gárdával tudnak majd működni. A támogatás kicsit döcögősen haladt az elmúlt év november óta, de a munkáltatókkal beszélve azt tapasztalom, hogy az utóbbi időben felgyorsult a folyósítás üteme. Lényegében most már előlegként kapják meg a munkáltatók a támogatást, ami azt a célt szolgálja, hogy ne küldjék el a munkavállalókat. A foglalkoztatási adatok egyébként – ha azokat is a foglalkoztatottak közé soroljuk, akik részmunkaidőben dolgoznak – nem romlottak a tavalyi év januárjához képest. Tudjuk, hogy nagyon árnyalt ez a kép, hiszen a szolgáltatási ágazatban, a turizmusban, a vendéglátásban, a rendezvényszervezésben működő cégek, vállalkozások közül sok a padlóra került. Ők akkor tudnak helyrejönni, ha majd az újraindítás különböző fokozatai megtörténnek. A miniszterelnök úrral folytatott konzultációk során látszik: a kormányzatnak eltökélt szándéka, hogy a fokozatos újranyitás megtörténjen, ha a járványadatok ezt lehetővé teszik, illetve ha az online nemzeti konzultáció (nemzetikonzultacio.kormany.hu) is azt mutatja, hogy ez az elvárás a lakosság részéről.

 

– A Magyar Falu Programban új kiírás érhető el. Mit tartalmaz ez?

– Több új kiírás is található a Magyar Falu Program által meghirdetett lehetőségek között. Egyrészt forráshoz lehet jutni ahhoz, hogy a 2000 fő alatti települések kisboltjai életben maradjanak. Februárban két másik pályázat is megjelent, az egyik összesen mintegy 20 milliárd forintos forráslehetőséget jelent az 5000 főnél kisebb lélekszámú önkormányzatok számára, az önkormányzati terek, ingatlanok felújítására, átalakítására.  Ebben ott vannak az orvosi rendelők, a szolgálati lakások, az óvodák, a közösségi terek is. A másik pályázat a közösségi élet majdani remélhető fellendítését szolgálja egyrészt eszközbeszerzéssel, másrészt pedig a közösségi területen dolgozók bérének az átvállalásával. Ezt követően időről időre újabb pályázatok jelennek majd meg a Magyar Falu Program keretei között. Ezek viszonylag egyszerű pályáztatást tesznek lehetővé, egy gyors elbírálási szakasz után nagyon hamar értesítést kapnak arról az önkormányzatok, hogy ki nyert ebben a pályázatban, és kezdődhetnek is azok a munkák, amelyekre pályáztak.

 

– Térjünk át egy kicsit arra, hogy a térségében található településeken közösségi díjat alapított a civil szervezetek munkájának elismerésére. Miért érezte ezt fontosnak?

– Nagyon sok közösséggel dolgoztam együtt az elmúlt évtizedekben, és magam is sok civil szervezetnek, formális vagy nem formális közösségnek voltam a tagja. Úgy gondolom, hogy ezek a közösségek, akár jogi személyiségűek, akár informális szerveződések, nagyon sokat tudnak hozzátenni egy-egy település életéhez akár például a kultúra, a szociális ágazat, a polgárőrség vagy a természetvédelem területén. Arra gondoltam, hogy az adózott képviselői jövedelmemből mindegyik településen, amely a választókerülethez tartozik, egy-egy ilyen díj létrehozását kezdeményezem. Azok a közösségek kaphatják majd meg a díjat, az oklevelet és a készpénzt, amelyekről a helyben lakók azt mondják, hogy a legtöbbet tett a településért. Egyrészt online formában is lehet szavazni, másrészt pedig a községházákon, a polgármesteri hivatalokban  elhelyezett lapokon is szavazhatnak. Bővebb információ a  https://herczegtamas.hu/kozossegert-dij oldalon található erről.

 

– Ön rendszeresen egyeztet a térség polgármestereivel. Ilyenkor milyen témákat tárgyalnak meg?

– Sokféle témában zajlanak az egyeztetések, döntőrészt azokban, amelyeket a polgármesterek maguk kérnek, igényelnek. Úgy gondolom, hogy az az ideális egy térség életében, ha a településvezetők maguk fogalmazzák meg az igényeiket, elvárásaikat is, ennek megfelelően adnak be pályázatokat, maguk gondoskodnak ennek a lebonyolításáról, majd a kivitelezési munkálatokról. Viszont fontosnak tartom, hogy konzultáljanak egymással a településvezetők.

 

– Újabb előrelépés történt az állatvédelem kapcsán is. A kormány egy online kérdőívet tett közé. Mi ennek a felmérésnek a célja?

– Az allatvedelem.kormany.hu oldalon online módon lehet az állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Az Agrárminisztérium, illetve Ovádi Péter miniszteri biztos, aki a Nemzeti Állatvédelmi Program fejlesztéséért, és megvalósításáért felel számos kérdést fogalmazott meg az ember és az állatok együttélésével kapcsolatban. Ezekben a kérdésekben – a lakossági állásfoglalás figyelembevételével – célszerű lesz módosítani akár az állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályokat, az állatvédelemre fordítható forrásokat, az állatvédelem szervezeti kereteit is. A változtatások előkészítésére szolgál ez az online konzultáció.

FEL