Herczeg Tamás: Az emberek többsége nem válogat a vakcinák között

2021. április 17. 11:22 | Mikóczy Erika

Folytatódik a regisztráltak oltása. Már meghaladta a 3 milliót a beoltottak száma hazánkban. A pandémia jelenlegi állásáról, illetve a megyét érintő fejlesztésekről Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel Gyemendi Réka műsorvezető beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában.

– Hogy halad megyénkben az oltásokkal?

Az oltakozás lebonyolítása a kormányhivatalnak, az orvosoknak, a kórházaknak, a háziorvosoknak és a sok segítőnek köszönhetően nagyon jó ütemben zajlik. Ennek köszönhető, hogy a regisztráltak nagyobb része legalább egy oltást már megkapott.  Ha az adatokat nézzük, akkor azonban az is látható, hogy Kelet-Magyarországon – Békés megyében is – az országos átlaghoz képest kevesebben regisztráltak. A pedagógusokat soron kívüli oltották, mivel azonban megnyugtató mértékű védettség azoknál, akik csak az első oltást kapták meg, még nem alakulhatott ki, ezért az én álláspontom szerint is helyes döntés, hogy a középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain április 19-én nem indul el a tantermi oktatás. Az óvodások, illetve az alsó tagozatosok visszamehetnek a közösségbe, úgy gondolom, ezek a gyerekeknek jó, a szülőknek pedig egy kis könnyebbséget jelent.

 

– Békés megye továbbra is a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik, de a járvány indulása óta így is mintegy húszezer beazonosított fertőzöttről tudunk.

– Békés megye az első és a harmadik hullám időszaka alatti fertőzöttségi mutatók szempontjából az országos átlaghoz viszonyítva jól áll. A második hullámban voltunk olyan helyzetben, hogy az országos átlagot meghaladó mértékű volt a fertőzöttek száma. Most akár az új fertőzöttek számát nézzük, akár a kórházban ápoltak számát, az országos átlaghoz képest mi jól tarjuk magunkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekünk nem kell odafigyelni, és hogy lazíthatnánk. Továbbra is nagyon fontos, hogy a védelmi intézkedéseket betartsuk.

 

– Mennyire jellemző az, hogy az emberek válogatnak az elérhető vakcinák között?

Az orvosoktól, illetve a kormányhivataltól úgy tudom, hogy az emberek döntő többsége nem válogat a vakcinák között. Egy olyan vakcina van, amely a vérrögképződés miatt számos oltakozóban kételyeket ébresztett, de az egészségügyi szakemberek azt mondják, hogy mindegyik vakcina sokkal hatásosabb, és sokkal biztonságosabb, mint hogyha nem oltakoznánk.

 

 

– Elindult a lépcsőzetes nyitás, nyitva lehetnek az üzletek bizonyos korlátozásokkal, a kijárási tilalom pedig 20 óra helyett 22-kor kezdődik. Mik a tapasztalatai, jellemzően hogyan fogadták az emberek az enyhítéseket?

Úgy gondolom, annak mindenki örül, hogy a kijárási tilalom este 10 órakor kezdődik. Az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban pedig szintén egy szerencsés döntés született. Egyrészt korlátozás az, hogy 10 négyzetméterenként egy vásárlót fogadhatnak az üzletek, másrészt enyhítés, hogy hosszabb ideig tarthatnak nyitva. Üzletvezetőkkel is beszélgettem arról, hogy az emberek kihasználják a hosszabb nyitvatartási időt, és nincsenek tömegek. Békés megyében talán még inkább megfogadják azt a tanácsot az emberek, hogy csak akkor menjünk el vásárolni, amikor feltétlenül szükséges, és ne időtöltés céljából kószáljunk a gondolák, a pultok között, hanem tudatosan, gyorsan vásároljunk.

 

– A fejlesztések a járványhelyzetben is folytatódnak. Az év második felében indul el a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasúti szakasz felújítása. Miért fontos ez rekonstrukció, és milyen munkálatokat foglal magában?

A 120-as, Budapest és Lőkösháza közötti fővonal további korszerűsítéséről van szó. Ez az a vonal, amely összeköt minket Araddal, tehát Románia felé halad tovább ez a vágánypár – legalábbis amikor a rekonstrukció befejeződik, akkor már egy vágánypárról beszélhetünk. Tehát a kétirányú forgalom egyidejűleg történhet majd Békéscsaba és Lőkösháza között is. Megújulnak a vágányok, gyorsabb haladásra lesz lehetőség, és zajvédő falakat is elhelyeznek. Békéscsabán, Kétegyházán és Lőkösházán is biztonságosabbá válik a közlekedés, Kétegyházán pedig egy kétszintű csomópont is létrejön.

 

– Tavasszal elindul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. Mit lehet erről tudni?

Békés megyében körülbelül 65 ezer vállalkozás van. Ennek durván háromnegyede érintett lehet abban a programban, amit meghirdetett a kormányzat. Az újraindítási programban a 10 fő alatti létszámot foglalkoztató vállalkozások jelentős támogatásban részesülhetnek. Korábban volt egy olyan döntés, ami gyorshitel nyújtását tette lehetővé, most pedig maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek majd a vállalkozások, jellemzően azok, amelyek kistelepüléseken folytatják a munkájukat. Ezzel nőhet a kistelepülések megtartóereje, de legalábbis nem csökken. A Magyar Falu Program ezt a célt is szolgálja. Nagyon sok olyan kiírás van, amellyel az 5000 fő alatti önkormányzatok élhetnek.

 

– A kisebb településen élő lakosokat pedig segítheti a falusi családi otthonteremtési kedvezmény is.

A választókerületemben beszéltem minden kisebb település polgármesterével arról is, hogy a falusi CSOK-ot hogyan veszik igénybe az ottani családok. Az a tapasztalat, hogy ez egy nagyon kelendő „családvédelmi terméke” a magyar kormánynak. Vannak olyan települések, amelyeknek a vezetői már azt mondják, hogy alig van üres ingatlan. Úgy gondolom, ez is sikertörténet, amely a kistelepüléseken való otthonteremtés érdekében jött létre.

További programok »

FEL