Herczeg Tamás: Folytatódik a Kenderföldek ivóvíz-hálózatának fejlesztése

2023. augusztus 22. 10:55 | Mikóczy Erika

Herczeg Tamást, a térség országgyűlési képviselőjét ezúttal a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasútvonal fejlesztéséről, a Kenderföldek ivóvíz-hálózatának kiépítéséről, a középiskolások jogosítványszerzéséről, illetve az őszi tanévkezdésről kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában Vári Bianka műsorvezető.

– Jól halad a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasútvonal fejlesztése. Miért fontos ez a beruházás?

Egyrészt a személyforgalom szempontjából fontos, hiszen óránként járnak vonatok Budapest, Békéscsaba és Lőkösháza között. Másrészt ez a vonal igen nagy teherforgalmat bonyolít. Ha végre elkészül ez a szakasz, akkor egészen a nyugati határszéltől Lőkösházáig két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok. Amikor arra jártam, láttam, hogy a beruházás – a felsővezetékek, biztosítóberendezések, a vágány építése, a kétegyházi állomáson az aluljáró és a lift készítése – jó ütemben halad. Az első olyan átadás, ami a lakosság számára is érezhető változást hoz, az Kétegyházán a közúti felüljáró forgalomba helyezése lesz, ami ennek az évnek a végére megtörténik. Ha minden az ütemterv szerint halad, akkor 2024 közepére a 30 kilométeres vasúti szakasz építése befejeződik, így ott is gyorsabban haladhatnak majd a vonatok. Békéscsabán, a Kenderföldek mellett hamarosan elkezdődik a zajvédő falak kivitelezése – egy szó, mint száz: jól halad ez a nemzetgazdasági szempontból is kifejezetten jelentős munka.

 

– Kisebb nagyságrendű, de szintén jelentős a Kenderföldek ivóvíz-hálózatának fejlesztése, hiszen azon a területen korábban nem volt vezetékes víz. Hol tart most ez a beruházás.

Tavaly indult el a fejlesztés, amelyet a Kenderföldeken élők, vagy ott ingatlannal rendelkezők nagyon vártak. Akkor három utcában kezdődött meg az egészséges ivóvíz-hálózat kiépítése, ez rövidesen folytatódik a második ütemmel. Mindez annak köszönhető, hogy egyrészt, az önkormányzat a tavalyi döntésével 100 millió forintos keretet hozott létre a békéscsabai ivóvíz-hálózat fejlesztéséhez szükséges tervek elkészítésére. Másrészt az Alföldvíz Zrt. egy 400 millió forintos csomagot hagyott jóvá, így – a nehéz gazdasági helyzet ellenére –  a kettes ütem kivitelezése is elindulhat, és az első fagyokig további utcák bekötése várható. Idén még még nem lesz teljes a Kenderföldek vezetékes ivóvíz-hálózattal való ellátása, de a következő évben a harmadik ütem már azt szolgálja, hogy minden ott élő egészséges ivóvízhez juthasson. Meg kell említeni továbbá, hogy a gázvezeték fektetése is folyik a területen. Az ott élők régi vágya teljesül azzal, ha egyrészt egészséges ivóvízhez jutnak és nem a közkútra kell járniuk vízért, másrészt pedig a vezetékes gáz éppolyan elérhető lesz számukra, mint az ország lakossága döntő hányadának.

 

 

– A 2024/25-ös tanévtől a tervek szerint ingyenesen szerezhetnek jogosítványt a középiskolások. Mit tudhatunk erről?

Számos olyan döntés született az elmúlt esztendőkben, amely a fiatalok könnyebb boldogulását segíti az ingyenes nyelvvizsgától kezdve, az ingyenes tankönyvellátáson át a szakképzési ösztöndíj programokig. Most az ingyenes jogosítványszerzés bevezetése a cél. A részletek kidolgozása még folyamatban van, de az a kormányzat terve, hogy a köznevelési intézményrendszerben tanuló diákok, középiskolások megszerezhessék a jogosítványt, és lényegében csak vizsgadíjat kelljen fizetniük. Elemzők szerint ma minimum 300-350 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése. Érdekes egyébként, hogy 20-30 évvel ezelőtt sokkal inkább divat volt 17-18 éves korban jogosítványt szerezni, ma már ez kicsit kitolódik, inkább 22-23 éves korban vágnak bele a fiatalok a vezetői engedély megszerzésébe. A mostani döntés azt szolgálja, hogy aki középiskolásként jogosítványhoz akar jutni, az mondhatni tizedáron tehesse ezt meg. 

 

– Pár nap múlva kezdődik az iskola. Ez sok családra elég nagy anyagi terhet ró. Milyen támogatásra számíthatnak a családok?

Ma már a köznevelésben, illetve a szakképzésben tanuló fiatalok mindegyike ingyen jut tankönyvhöz, ami az elmúlt esztendők egyik fontos vívmánya. A sokgyermekes családok, illetve a szociálisan rászorulók a közétkeztetést is kedvezménnyel vagy ingyenesen vehetik igénybe. Ilyenkor, augusztus vége felé valóban nagyon sok többletteherrel számolhatnak a családok, de az önkormányzatok – köztük a békéscsabai is – igyekszik segíteni tanévkezdési támogatással, valamint vannak olyan munkahelyek, amelyek szintén segítenek a dolgozóiknak a gyermekeik beiskolázásában. A következő családi pótlékot hamarabb kapják meg a családok, így abból előre tudnak vásárolni, persze számítani kell arra, hogy ez a következő hónapban nem lesz. Vannak tehát olyan eszközök, amelyekkel a beiskolázás időszakának erőteljesebb anyagi terhelésén tud segíteni a kormányzat. Ettől függetlenül nyilván nem könnyű a tanévkezdés a családoknak.

 

Volt-e lehetősége pihenni a nyáron, és hogyan készül a parlamenti munka folytatására?

Pihenésnek éltem meg, amikor Tusnádfürdőn voltam és ott előadást tarthattam többek között békéscsabai tizenévesek életmódjáról, szokásairól, jövőképéről, de több, rövid aktív pihenést is beiktattunk a nyárba. Ami a parlamenti munkát illeti, a törvényhozás jogalkotási menetrendje az őszi ülésszakra még nem készült el. Szeptember folyamán ettől függetlenül több minisztériumban tárgyalok Békéscsabát, Békés megyét érintő kérdésekben – tehát a képviselői munka folytatódik.

További programok »

FEL