Herczeg Tamás: Az intézményeknél és a lakosság körében érezhető a takarékosság

2022. december 10. 12:54 | Mikóczy Erika

Az a kormányzat stratégiai célja, hogy a családtámogatások rendszere megmaradjon, a költségvetési főösszeg tekintetében növekedjék – tudtuk meg Herczeg Tamás országgyűlési képviselőtől, akivel az üzemanyag ársapka eltörléséről, az energiaárakról, a tűzifaprogramról, valamint a békéscsabai út- és járdafejlesztésről is beszélgetett Vári Bianka műsorvezető a 7.Tv Aktuális című műsorában.

 

– December 6-án éjszaka szüntette meg a kormány a hatósági ársapkát az üzemanyagokra. Milyen egyeztetések előzték ezt meg?

Mióta hatósági áras lett az üzemanyag, folyamatosan monitorozta a kormány az aktuális helyzetet. Most elértünk ahhoz a kritikus ponthoz, amikor már nem lehetett tovább fenntartani ezt a lakosság számára biztosított kedvezményt. Tudjuk, hogy a százhalombattai olajfinomító nem dolgozott teljes kapacitással, külföldről pedig nem lehetett üzemanyagot importálni. Mindemellett elindult egy nagyon intenzív felvásárlás, nőtt a fogyasztás az elmúlt időszakban az előző évekhez képest. December első napjaiban már hiány keletkezett, és az üzemanyag-ellátás biztonsága érdekében az ársapka mechanizmusát el kellett engedni. Kell még egy kis idő, hogy helyreálljon a piaci rend, de már ebbe az irányba megyünk. Ha nem is az ország minden töltőállomásán, de a legtöbb helyen már zökkenőmentesen lehet vásárolni – igaz, drágábban, de hozzá lehet jutni az üzemanyaghoz. Innentől kezdve mind a két gázolajat, illetve benzint piaci áron lehet megvenni. Az ár hullámzó, e tekintetben szerencsére Európa alsó harmadában vagyunk. A kelet-európai országokban olcsóbb a benzin és a gázolaj, de Közép-Európában, Nyugat-Európában jellemzően drágább.

 

– Megugrottak az energiaárak, az utóbbi hónapokban már a megemelt szolgáltatási díjakat fizettük – az átlagfogyasztás szintjéig kedvezménnyel. Milyenek a tapasztalatok e tekintetben?

Az átlagfogyasztás szintjéig biztosítja a kormányzat a rezsicsökkentett árat a családok, háztartások számára. Különböző modellszámítások vannak, kormányzati szakemberek szerint átlag 181 ezer forintnyi havi támogatást jelent az, hogy az átlagfogyasztás szintjéig olcsóbban kapjuk az energiát. Ez az intézkedés továbbra is fennmarad, a kormány ez iránt elkötelezett. Egyébként azt is tapasztaljuk, hogy az intézményi szférában és a háztartások esetében is egyfajta takarékosság indult el, ráadásul viszonylag enyhez volt az idő eddig, így sikerült spórolni az energiával. Önmagában véve is helyesnek tartom, ha csak annyit fogyasztunk az energiából és bármiféle javakból, amennyire szükségünk van. Ez a vízre, az áramra, a gázra éppúgy érvényes, mint a vásárlásokra: ne vegyünk olyan termékeket, amelyre nem föltétlenül van szükségünk. Ezzel az öko-lábnyomunkat is csökkentjük. A takarékoskodást segíti a lakásfelújítási támogatás: egy 6 millió forintba kerülő, energia-megtakarítást hozó lakáskorszerűsítés árából maximum 3 millió forintot térít vissza az állam. Nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és kondenzációs kazán vásárlásával, nyílászárók cseréjével, szigeteléssel, napelemek elhelyezésével csökkentették ezáltal az energia-felhasználásukat.

 

 

– Emellett önkormányzati és kormányzati szinte is vannak tűzifaprogramok, amelyek vagy rászorultság alapon, vagy pedig hatósági áron biztosítanak tüzelőt. A környékünkön milyen elérhető termékek vannak?

Az 5 ezer lélekszám alatti települések számára az állam is biztosít forrást ahhoz, hogy szociális tüzelőprogramot hirdessenek. Az 5 ezer fő fölötti települések – ahogy Békéscsaba is – szociális rászorultság alapján, a saját költségvetésből biztosítanak tüzelőt a családok, háztartások számára. A kormány tűzifaprogramjában hatósági áron lehet hozzájutni 10 köbméter fához – ez Békés megyében igen népszerű. A 10 ezer főre jutó igénybe vevők számát tekintve mi abszolút az élbolyban vagyunk. Sajátos Békés megyében, hogy ilyen sokan igénylik ezt a tüzelőt, és az is, hogy nálunk nagyon alacsony az erdősítettség, mindössze 5 százalékos, ami az országban az egyik legalacsonyabb. Úgyhogy ezt a nagyszámú igényt a Nyugat-Magyarországról érkező fa segítségével elégíti ki a DALERD Zrt. Ez azt jelenti, hogy 5 köbméter fához lehet első körben hozzájutni, hogy az igényeket folyamatosan ki tudják elégíteni az idehozott tűzifából. A következő 5 köbmétert a jövő esztendő első időszakában kaphatják majd meg az igénylők.

 

– Ezekben az időkben felértékelődnek a családtámogatások, a babaváró hitel, a CSOK, vagy a fiatalok szja-mentessége. Bízhatunk abban, hogy ezek a jövőben tovább folytatódnak?

Az a kormányzat stratégiai célja, hogy a családtámogatások rendszere megmaradjon, a költségvetési főösszeg tekintetében növekedjék, illetve ha találunk olyan pontokat, ahol ez bővíthető, akkor a bővítés megtörténhessen. Az biztos, hogy a CSOK, és a falusi CSOK folytatódik. Megmarad az illetékmentessége azoknak az ingatlanoknak, amelyeket a CSOK segítségével vásárolnak a fiatalok. A lakásépítés szempontjából fontos, hogy az 5%-os áfa 2024 végéig érvényben marad. A babaváróval kapcsolatban nem született még meg a kormányzati döntés, folynak az elemzések, hogy a költségvetés milyen kiadást bír el ebből a szempontból.

 

– Hamarosan a végéhez ér Békéscsabán az út- és járdafejlesztési program. Mi az év végéig még a menetrend, illetve a program lezárásáig még mi várható?

Az ütemezésnek megfelelően zárul Békéscsaba történetének legnagyobb út- és járdaprogramja. 326 közterület van Békéscsabán, ebből 300-at érint az út- és járdaprogram. 154 járdaszakasz újult meg, ebből 83 olyan, amely korábban sáros, poros volt, most pedig új aszfaltburkolatot kapott. Összesen bő 80 kilométernyi megújult út- és járdaszakaszról beszélünk, ami 227 kézilabda-pályányi terület. 9,3 milliárd forintot kapott az önkormányzat az államtól arra, hogy önerő nélkül ezt a fejlesztést végrehajtsa. A város lakossága nagyon pozitív módon fogadta ezt a programot, és természetesen jöttek újabb igények is. Ha majd ott tartunk, hogy költségvetési forrás biztosítható lesz erre, akkor az az eltökélt szándékunk, hogy azokat az útszakaszokat is sorra vesszük, amelyek most még nem aszfaltozottak.

További programok »

FEL