Herczeg Tamás: A Zöld folyosó bővítheti Békéscsaba, Gyula és Békés lehetőségeit

2020. augusztus 26. 10:21 | Mikóczy Erika

Már sok évvel ezelőtt megfogalmazódott a Békéscsabát, Gyulát és Békést érintő Zöld folyosó ötlete, amely közelebb kerülhet a megvalósításhoz. Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel arról beszélgettünk, miről szól ez a kezdeményezés, és melyek a legfőbb céljai.

– A Zöld folyosó gondolata korábban többek fejében is megfogalmazódott, akik a három település valamelyikén élnek, illetve a három település vízgazdálkodásához, turisztikai vonzerejének befolyásolásához közük van. Négy évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester aláírták a Modern Városok Programról szóló szerződést, akkor is a beszélgetések tárgya volt a Zöldfolyosó program, de mivel ez több várost is érint, nem nevesült a programpontok között. A téma azonban továbbra is napirenden maradt – mondta el Herczeg Tamás.

Herczeg Tamás (fotó: facebook)

A képviselő maga is több eszmecserén részt vett, amelynek a tárgya az volt: hogyan lehetne kihasználni azt a lehetőséget, hogy az Élővíz-csatorna átfolyik a három településen. Mit lehetne tenni ennek a természeti szépségnek a megőrzéséért és milyen vízügyi szempontokat kell figyelembe venni.

– Elkezdtünk újra együttgondolkodni, arra kértem a három település vezetőit, hogy gondoljuk végig, milyen szempontok alapján érdemes a Zöldfolyosó programot megvalósítani. Vannak vízgazdálkodási, vízügyi szempontok, amelyek például a csapadékvíz-elvezetéssel, az öntözéssel kapcsolatosak – ezek erősen megjelennek a tervezéskor. Vannak turisztikai szempontok, amelyek ha megvalósulnak, lényegesen vonzóbbá tehetik a három várost a távolabbról érkezők számára is. Emellett vannak olyan város-rehabilitációs tervek is, amelyekkel szebbé, komfortosabbá, élhetőbbé tehető a három település – emelte ki Herczeg Tamás.

Mint mondta, kiemelten kell figyelembe venni a természetvédelmi, környezetvédelmi szempontokat, kezdeményezte is, hogy a Békéscsabán működő zöld civil szervezetekkel folytassanak további egyeztetéseket erről. Az országgyűlési képviselő kiemelten fontosnak nevezte a fenntarthatóságot is: ha a három várost érintő beruházás megvalósul, azzal elkészül valami, viszont fontos már előre tisztázni, hogyan lehet azt majd működtetni, üzemeltetni, fenntartani.

– Mindezt mérlegelni kell azoknak a dokumentumoknak, terveknek az elkészítésénél, amellyel a kormányzat felé fordulhatunk. Ha igent mondanak az elképzeléseinkre, akkor indulhat majd a részletes tervezés. Ha gazdasági helyreállítási csomagból ezt finanszírozni lehet, akkor reményeink szerint 2022 után el is indulhat ez a fejlesztés – tette hozzá Herczeg Tamás.

 

További programok »

Gyula

Történelmi Íjász Világbajnokság Gyulán

Augusztus 14-e és 20-a között ismét Történelmi Íjász Világbajnokságot rendeznek Gyulán. A városba 21 országból 300 íjász érkezik több kontinensről, így ezalatt az egy hét alatt különféle nemzetek íjászaival lehet találkozni, akár népviseletben is.
2022. augusztus 2. 23:59
FEL