Herczeg Tamás: A munka az átmeneti időszakban is folyamatos

2022. május 15. 16:22 | Mikóczy Erika

Május 2-án letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők, ezzel megalakult az új parlament. A 2018-ban alakult kormány megbízatása pedig megszűnt, ügyvezetőként folytatja munkáját az új kormány megalakulásáig. Az átmeneti időszakról és az aktualitásokról Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában Vári Bianka műsorvezető.

– Milyenek az első tapasztalatai az új Országgyűlésben, és melyek az első feladatok?

– Május elején alakult meg az új parlament, május 16-án teszi le az esküt miniszterelnök úr az Országgyűlés előtt. Utána rövidesen megalakul az új kormány, ismertté válik az államtitkárok névsora is, és elindul az új kormány munkája. Addig is ügyvezetőként működik az előző kormány. A parlament legnagyobb munkája a tavaszi ülésszakon a költségvetés elfogadása lesz, amennyiben az Országgyűlés asztalára az új kormány le tudja tenni a 2023-as költségvetés tervezetét. Ettől kezdve mintegy hat hétre lesz szüksége a parlamentnek a költségvetés alapos megtárgyalására. Természetesen mással is kell foglalkozni, így ha július végéig nem tudjuk megtárgyalni a költségvetést, akkor valószínűleg szeptemberben ezzel kezdünk majd. Egyébként a munka az átmeneti időszakban is folyamatos: azok a tárgyalások, amelyekről még a választások előtt én magam is beszámoltam, folyamatban vannak.

 

– Milyen helyi vonatkozásokat említene ebben a tekintetben?

– A tavasz elején járt itt Varga Judit igazságügyi miniszter, és tettünk egy olyan ígéretet, hogy Áldozatsegítő Központ jön létre Békés megyében, Békéscsabán is. Azóta is tárgyaltam miniszter asszonnyal, és nem látjuk semmilyen akadályát annak, hogy ez ne történhetne meg még idén ősszel. Az ingatlan keresése és tartalommal való megtöltése is folyamatban van. Palkovics miniszter úr szintén járt Békéscsabán. Látva, hogy a Légi- és Gépipari Központ hogyan alakul a szakképzési centrum keretei között, és milyen elvárásai vannak vállalkozóknak, 1,5 milliárdos többlettámogatásban egyeztünk meg, amely már itt van. Folyik annak az előkészítése, hogy milyen újabb eszközök beszerzésére van szükség, illetve arról is tárgyalunk, hogyan bővülhet majd a szakképzési centrum Kétegyházi úti telephelye. Zajlanak az egyeztetések, az engedélyezési eljárás Gerendás, Csabaszabadi, Újkígyós, Békéscsaba kereszteződésben a körforgalommal kapcsolatban is. A pósteleki kastély ügyében pedig Gulyás miniszter úrtól kaptunk ígéretet. Folynak az egyeztetések arról is, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő pósteleki kastély megújuljon.

 

 

– Átvette köztársasági elnöki hivatalát Novák Katalin. Ön személyesen mennyire ismeri az új elnököt?

– Talán joggal mondhatom azt, hogy jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk. Ő a családok ügyeiért felelős tárca nélküli miniszterként dolgozott az előző Orbán-kormányban, és több személyes konzultációnk volt részben a családügyi kabinetben, részben pedig több alkalommal tárgyaltunk a gyermekek otthongondozási díjáról, a cukorbeteg gyermekek számára biztosítható nagyobb, és más típusú támogatásokról is. Örülök annak, hogy ő lett a köztársasági elnök.

 

– Évekkel ezelőtt vezette be a kormány a rezsicsökkentést. Mekkora a nyomás, hogy engedjenek az árak jelenlegi emelkedésének?

– Roppant erős a világpiaci nyomás. Ha megnézzük az európai uniós tagállamokat, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy Magyarországon a legolcsóbb a dízelolaj, illetve a benzin ára is az árstopnak köszönhetően. Az adatok alapján öt olyan európai uniós ország van, ahol 800 forint fölött van a benzin jelenlegi ára, és nagyon kevés olyan fejlett ország létezik, ahol 400-500 forint közötti árról beszélhetünk, de az Egyesült Államokban és néhány nem európai országban még olcsóbb az üzemanyag. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban pedig azt mondhatjuk el, hogy az elektromos áram és a gáz ára a lakossági felhasználók számára nálunk a legalacsonyabb Európában. Az orosz-ukrán háború beláthatatlan következményekkel járhat, illetve ha az embargós politika kiterjed az energiahordozókra, az – ahogy Orbán Viktor fogalmazott – atombombaként hathat a magyar gazdaságra, a családokra, a társadalmi élet minden szereplőjére.

 

– Egyes alapvető élelmiszerekre szintén árstop van érvényben még egy ideig.

– Ezek nyilván segítséget jelentenek a családoknak, de a végtelenségig nem tarthatók fenn. Hogy miként alakul majd az életünk, azt nagyban befolyásolja, hogy meddig fog tartani a háború. Ma az elemzők azt mondják: sajnos várhatóan nem lesz gyorsan vége. Ez pedig olyan költségvetési problémákat jelent az országnak, amellyel nagyon nehezen tud majd megbirkózni. Azok a javaslatok, amelyek az adó jogszabályok módosítását kérik, nyilván elénk kerülnek majd a költségvetés tárgyalásakor. Nehéz lesz egy jó jövő évi költségvetést elfogadni, sok tényező játszik ebben még szerepet.  

 

– Sok tényezőn múlik, de mi a fő koncepció?

– A fő koncepció az, hogy azok a juttatások, támogatások, amelyek a családokat érintik, azok ne szűnjenek meg. Ha vannak olyanok, amelyeknek egy meghatározott időszakig terjedt a hatásuk, akkor azokat vagy folytatólagosan továbbra is beemeljük a költségvetésbe, vagy pedig új ellátási formák jönnek létre. Tehát a családtámogatási rendszernek meg kell maradnia, de közben a vállalkozás-ösztönzési folyamatokat sem szabad leállítani. Látjuk, hogy ma már olyan országok is vannak Európában, ahol 15 százalék körüli az infláció, nem szabad hagyni, hogy ez nálunk is elszabaduljon.  

 

– A vállalkozók számára újabb könnyítést tesznek lehetővé. Ez mit jelent pontosan?

– Vannak olyan pénztárgépek, amelyeknek a forgalmazási engedélye csak egy átmeneti időszakra vonatkozott. Sok olyan mikro-, illetve kisvállalkozás van, amely az új pénztárgépekkel kapcsolatos előírásokat nem tudta teljesíteni. Most egy moratórium lép érvénybe, meghosszabbodik a lehetősége a mikro- és kisvállalkozóknak a tekintetben, hogy a régi pénztárgépeket használják. Egyébként a mikro- és kisvállalkozások támogatása, és a vidékfejlesztési program végrehajtása is prioritás. A kisvállalkozások is nagyon sok embernek adnak kenyeret, az ő továbbélésük, az ő erősödésük is roppant fontos szempontja lesz majd a jövő évi költségvetésnek is.

 

–  Még lehet jelentkezni az ön által újraindított „Tiszta udvar, rendes ház” kiírásra. Kik jelentkezhetnek?

– Május 20-ig meghosszabbítottuk a jelentkezési időszakot. Mindazok jelentkezhetnek a „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalomba résztvevőnek, akik úgy gondolják, hogy a portájuk, a családi házuk előtti utcafronti terület, illetve az ingatlanon belüli udvar, kiskert olyan szép, olyan gondozott, hogy érdemes azt megmutatniuk annak a szakértő zsűrinek, amely majd díjazni és értékelni fogja ezeknek az előkerteknek, udvaroknak a gondozottságát, szépségét, állapotát. Pusztaföldvárról származom, emlékszem, hogy amikor olyan helyre mentem be, ahol ezt a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát elhelyezték, akkor ott valóban látszott a gondozottság. Az én fejemben az volt, hogy akik elnyerik ezt a díjat, törődnek a házuk tájával, a portájukkal, és szépen gondozzák azt, akik pedig megkapták az elismerést, azok büszkék voltak erre. Fontos, hogy a szűkebb környezetünket jól karban tartsuk, tisztán tartsuk. Ezért született meg ez a kiírás.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL