Hatékonyan pályázik a békési könyvtár

2020. szeptember 6. 18:45 | behir

Arculatfejlesztésre és a koronavírus-járvány elleni védekezésre nyert összesen 1,2 millió forintot a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár. A közel 60 ezer kötetből álló, kölcsönözhető könyvállomány biztonságos használatához 200 ezer forint támogatásban részesült az intézmény. További 1 millió forintot nyertek a könyvtár arculatának megújítására, erről a napokban kapott értesítést az intézmény igazgatója, Erdősné Sági Mária – írja a békési önkormányzat közleménye.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert 1 millió forintból a jelenleg is működő honlap fejlesztésén túl gyermek és felnőtt könyvtárismertetőket jelentetnek meg színes, látványos formában, infografikával, sok képpel, olvasói véleményekkel, érdekes adatokkal, innovációkkal, amely minden korosztályhoz közelebb viszi az olvasás élményét.

– Mindemellett a könyvtár új logóval jelenik meg az ügyviteli dokumentumain és az általuk kibocsátott reklámtárgyakon, kitűzőkön, pólókon. Közterületen új zászlóval, irányító- és megállítótáblákkal, új nyitvatartást jelző táblával, cégtáblával, LED-kijelzővel és roll-uppal, valamint új üvegdekorációval találkozhatnak a járókelők és a könyvtár látogatói. Természetesen az új logó az épület belső tereiben is megjelenik majd – ismertette a részleteket Erdősné Sági Mária igazgató.

– A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése és megelőzése érdekében a könyvtár ideiglenesen bezárt tavasszal. Az intézmény munkatársai azonnal reagáltak a megváltozott helyzetre, az olvasókkal való kapcsolattartást a digitális világ irányába terelték. Az újranyitás mellett az egészségvédelem elsődleges szempont az olvasók és látogatók biztonságos fogadása érdekében – tette hozzá Polgár Zoltán, Békés alpolgármestere.

Most a koronavírus-járvány terjedési kockázatának csökkentésére szolgáló eszközök beszerzésére 200 ezer forint támogatást kapott a könyvtár szintén a Nemzeti Kulturális Alapból. Figyelembe véve, hogy elsődleges cél az emberélet védelme, a könyvtárhasználók és a könyvtári dolgozók egészségének megóvása, a tervek szerint a munkaállomások pultjainak mindegyikén egy-egy plexi védőfalat helyeznek el megfelelő méretű kiadónyílással.

A könyvtári helyiségek közül a felnőtt kölcsönző részlegen állomásonként egyet-egyet, valamint az olvasóterem és a gyermekkönyvtári pultoknál szintén egy-egy védőfalat állítanának fel, amelyek biztosíthatnák a szükséges szeparációt. A pultokon elhelyezett műanyag védőfalakon kívül lábakon álló térelválasztók beszerzésével is segítik a könyvtár biztonságos működését. Ezek a mobil térelválasztók tovább növelhetik a biztonságérzetet, segíthetnek akár a pultok előtti izolálásban, vagy az egyéb könyvtári terek járványügyi helyzetben történő igénybevételében. Mivel mozgathatóak, így könnyű áthelyezhetőségüket kihasználva szükség szerint akár a gyermekkönyvtár tereit, akár az olvasóteremben elhelyezett olvasóasztalokat is megfelelően el tudják választani egymástól.

Emellett átalakítás előtt áll a könyvtár, amelynek célja a közösségi tér funkciójának erősítése. A tervek között szerepel ifjúsági közösségi sarok, valamint manó kuckó kialakítása kicsiknek, csevegő kisközösségi programoknak. Ezeket a terveket a békési „Híd a madzagosok között” elnevezésű helyi akciócsoportjának Kulturális és közösségi terek infrastruktúra fejlesztése című pályázata biztosít forrást. A 19 millió forint összegű támogatási kérelem tartalmi ellenőrzése jelenleg is zajlik. Mindemellett két, további 5-5 millió forint összegű pályázattal próbálnak közösségi programokra forrást nyerni.

 

További programok »

FEL