Határon túli magyar diákok gyúrták a csabai kolbászt

2019. március 22. 09:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A határon túlról három iskolából érkeztek diákok a Gyúrjuk körbe a Kárpát-medencét elnevezésű kirándulásra, amelynek házigazdája a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium. A a kétnapos közösségépítő programot a Rákóczi Szövetségnek az intézményben működő tagsága szervezte meg.

 

 

Az eseményen résztvevő diákok és pedagógusok megtanulhatták az igazi csabai kolbász receptjét. A fiatalok az elméleti tudás megszerzését követően a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a Csabai Kolbászklub Egyesület tagjainak segítségével.

 

A fiatalok az elméleti tudás megszerzését követően a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a Csabai Kolbászklub Egyesület tagjainak segítségével. Fotó: Ujházi György

Fotó: Ujházi György

A felvidéki Rimaszombatból is érkezett egy csoport Békéscsabára. Az ottani Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta: jó tapasztalatai vannak a Rákóczi Szövetség közösségépítő programjaival kapcsolatban.

– Lehetőséget biztosít a Rákóczi Szövetség arra, hogy akár egy busznyi diák is nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódóan – június 4-én, vagy március 15-én – közös koszorúzáson, közös megemlékezésen vegyenek részt. Tehát ott is lehetőség van találkozásra, de talán ezek a kisebb létszámú találkozók, ahol mélyebb és éveken átívelő kapcsolatok jönnek létre a diákjaink között – emelte ki Sebők Attila, a rimaszombati gimnázium igazgatóhelyettese.

 

A fiatalok az elméleti tudás megszerzését követően a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a Csabai Kolbászklub Egyesület tagjainak segítségével. Fotó: Ujházi György

Fotó: Ujházi György

 

A szervezők szerint a jó kapcsolatok, barátságok kialakulását segíti az is, hogy egy-egy ilyen kirándulás alkalmával a diákokat a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének tagjainál, míg a kísérő pedagógusokat az evangélikus gimnázium tanárainál szállásolják el.

– Kifejezettem célunk volt olyan közösségépítő programot szervezni, amely nem csak arról szól, hogy előadásokat hallgatunk, és viszonylag száraz dolgokról beszélünk, hanem egy olyan aktív programot nyújt a résztvevőknek, ahol szinte észrevétlenül adjuk át a magyar hagyományokat, tradíciókat és a békéscsabai tudást – hangsúlyozta Kovács Nóra, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanára.

A gyúrást követően a fiatalok elfogyasztották az általuk készített kolbászokat. A vendégek péntek délelőtt a békéscsabai iskolával és a megyeszékhely nevezetességeivel ismerkedhetnek meg.

 

További programok »

FEL