A Rákóczi Szövetség is megemlékezett Felvidék kitelepített magyarjairól

2018. április 26. 06:39 | Papp Ádám Sándor

A Rákóczi Szövetség helyi szervezete a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából rendezett előadást, és ahhoz kapcsolódva közgyűlést kedden, Békéscsabán.  

Az esemény Marti Miklós református lelkész igei köszöntésével kezdődött. Ezután a program szervezője, Kovács Nóra, az Evangélikus gimnázium tanára köszöntötte a megjelenteket.

A szervező kiemelte: fontos felhívni a figyelmet a Kárpát-medencei magyarsághoz kötődő történelmi, társadalmi és kulturális értékekre.

- A kitelepítés, vagy bármely nép, nemzet, nemzetiség elleni erőszak nem múlhat el nyomtalanul. Nem az a célunk, hogy feltépjük a régi sebeket és azok újra vérezzenek, hanem az, hogy emlékezzünk, és ne történjenek meg még egyszer ezek az események. Nem szeretnénk, hogyha bárkit is magyarsága miatt hátrány érne bárhol a világban - fogalmazott Kovács Nóra.

A szervező a Rákóczi Szövetség történelméről és fontosságáról is beszélt.

- Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencében élő magyarság támogatása a hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medence szerte működő, közel 490 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. Szervezetei közül több mint 260 ifjúsági szervezet. A Rákóczi Szövetség tagjainak létszáma 2017-ben meghaladta a 24 ezret - árulta el Kovács Nóra.

A megemlékezésen Szidiropulosz Archimédesz történész tartott előadást a Beneš-dekrétumokról. A történész Márai Sándor, Ajándék a végzettől című művéből idézett Benešről: "Egy ember, aki élete egyik feladatát abban látta, hogy a magyarokat a pokolba vezesse"

 

 

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL