Hasznos tudnivalók a nők kedvezményes nyugdíj melletti munkavégzéséről

2022. szeptember 6. 10:43 | behir

A negyven év jogosultsági idővel rendelkező nők életkoruktól függetlenül továbbra is élhetnek a kedvező nyugdíjba vonulás lehetőségével.

A kedvezményes nyugdíjba vonulás biztosítása a nők társadalomban, munkában és gyermeknevelésben betöltött szerepének elismerése.

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Lényeges, hogy a jogosultsági idő nem azonos a szolgálati idővel, így például a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama nem minősül jogosultsági időnek. 

A 40 év jogosultsági időből legalább 32 év szolgálati időt keresőtevékenységgel kell megszerezni. Ugyanakkor azoknak az anyáknak, akik tíz éven át gyermekek otthongondozási díjában, vagy súlyosan fogyatékos gyermekükre tekintettel ápolási díjban részesültek, elegendő harminc év szolgálati idővel rendelkezniük.

A kedvezményes nyugdíj megállapításához a biztosítással járó jogviszonyt, például a munkaviszonyt, vagy a vállalkozást nem kell megszüntetni. Nyugdíjasként a civil szférában korlátlanul lehet dolgozni, ugyanakkor a közszférában létesített, például közalkalmazotti, egészségügyi szolgálati, köztisztviselői jogviszony esetén a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Fontos tudni, hogy idén szeptembertől jövő augusztus végéig mentesül a folyósítás szüneteltetése alól, azaz a nyugdíját is megkapja az a nyugdíjas, aki a közszférában szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben dolgozik.

A nyugdíjjal kapcsolatos további hasznos információk elérhetők a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu honlapon, valamint a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL