Három hét alatt két-három hónapra elegendő fertőtlenítőszer az egész országnak

2020. március 25. 13:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Elkezdte a fertőtlenítő gyártást a MOL – jelentették be az operatív törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hetekben a MOL csoport azon dolgozott, hogy az almásfüzitői termelő egységét átállítsa fertőtlenítőszer gyártására. A hétvégén megkezdték a fertőtlenítőszer gyártást – tájékoztatott a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója. Ratatics Péter elmondta, hogy ez a szer mind felületfertőtlenítésre, mind az emberi bőrre alkalmas. Hangsúlyozta: a következő három hét során a napi 50 ezer literes termelés elegendő lesz arra, hogy a következő két-három hónapra a teljes ország ellátását biztosítsák. Mint mondta: az operatív törzzsel közösen megszervezték, hogy minél hamarabb eljuttassák a fertőtlenítőt a kiemelt közintézmények, majd közlekedési vállalatok a nagyüzemi felhasználók, majd a kiskereskedelem követ.

 

A hazai gyártás munkát biztosít a magyar munkavállalóknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszter-helyettese is hangsúlyozta, hogy először az egészségügyi rendszer szükségleteit elégítik ki, ezt követően a további állami közösségi feladatellátáshoz szükséges mennyiséget biztosítják, és minden más igény csak ezután következhet. Schanda Tamás hozzátette: a hazai gyártás emelet ahhoz is hozzájárul, hogy a gazdasági visszaesést is mérsékelje. Mint mondta, az itthoni gyártás munkát és megélhetést biztosít akár az olyan vállalatok dolgozóinak is, amelyek épp a járvány időszakában szüneteltetik a tevékenységüket. Úgy fogalmazott: közös cél, hogy megóvják az emberek egészségét és közben a nemzetgazdaságot is mozgásban tartsák. Ez a záloga ugyanis hogy a járvány után minél hamarabb talpra állhassunk, így a magyar cégek újra stabil megélhetést biztosíthatnak a magyar családoknak.

Schanda Tamás emellett kiemelte: az elmúlt hetekben drasztikusan megnövekedett a kereslet az egészségügy eszközök irányába. Úgy foglamazott: most az egész nyugati világ versenyben van ezekért a termékekért. Magyarország az elmúlt 10 évben partnerként, barátként tekintett a keleti népekre, ahogyan ők is a magyarokra. Véleménye szerint ennek is köszönhető, hogy a héten több mint 3 millió maszk, több mint 130 ezer védőruha, 100 ezer pár gumikesztyű és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából Budapestre. 

 

Újabb létfontosságú vállalatoknál jelent meg a honvédelmi törzs

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy 71-ről 84-re nőtt azoknak a létfontosságú vállalatoknak a száma, amelyeknél a honvédelmi törzs teljesít szolgálatot. Ezek oxigén előállító és élelmiszeripari cégek – erről már Ruszin Romolusz, az irányító csoport vezető-helyettese beszélt. Hozzátette: a Magyar Honvédség folytatja azokat a feladatokat, amelyet békeidőben és ebben a válsághelyzetben is el kell látnia, így a katonák kint vannak a határ mentén.

 

Az idősotthonok lakóinak is be kell tartania a szabályokat

Az országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a mai napra 226-ra emelkedett azoknak a száma, akiket laboratóriumi vizsgálattal megerősítve fertőzött személyként azonosítottak. Mint mondta: egy brit állampolgár elhunyt, így 10-re emelkedett az elhunytak száma; valamennyi esetben krónikus betegségben szenvedtek. Dr. Müller Cecília eztkövetően az idősotthonok lakóinak figyelmét hívta fel az óvintézkedések, például az emberek közötti megfelelő távolság betartására.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője tájékozatójában elmondta: elrendelték a kórházi kapacitások, ezen belül az intenzív osztályok kapacitásainak a bővítését, ami folyamatos az országban. Mint mondta: ahogy beérkeznek a lélegeztető gépek, egyre több intenzív ágyat tudnak beállítani abba a szolgálatba, amely később a fertőzött és orvosi ellátásra szoruló betegek kezelését teszi majd lehetővé.  Ennek a feladatnak a végrehajtásában a megyei védelmi bizottságok segítenek, és azok ellenőrzik is ezeket a bővítési tevékenységeket. Ehhez kapcsolódóan Lakatos Tibor arról számolt be, hogy Kiskunhalason a konténer kórház építése jó ütembe zajlik, már a lélegeztetéshez szükséges eszközök beszerelése is megtörtént. Hozzátette: ugyanez a folyamat zajlik a Hungexpo területén kialakított, jelenleg 330 fő kapacitással rendelkező ideiglenes kórház vonatkozásában is.

A rendőr ezredes arra is kitért, hogy az illetékes járványügyi hatóságok eddig azon utasok vonatkozásában rendeltek el hatósági házi karantént, akik nem fertőződtek meg, hanem kontakt személyek voltak vagy  olyan területről érkeztek, amely veszélyeztette mások egészségét; ezzel párhuzamosan a beazonosított fertőzötteket egészségügyi intézményekben helyezték karanténba.

Lakatos Tibor kiemelte: amennyiben a hatósági házi karanténban tartózkodók megszegik a megfigyelésre és az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, úgy szabálysértést követnek el. Velük szemben a rendőrség figyelmeztetést, helyszínibírságot alkalmazhat vagy feljelentést tehet és a járványügyi hatóságok is bírságot szabhatnak ki. Eddig két fővel szemben éltek figyelmeztetéssel, és 26 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, amelynek az átlagos összege 31 500 forint volt. Az eddigi legmagasabb helyszín bírság összege 50 ezer forint volt. Emellett a rendőrség eddig 157 érintett vonatkozásában tett szabálysértési feljelentést. Ezek az eljárások folyamatban vannak, itt a legmagasabb kiszabható bírság összege 150 ezer forint.

 

További programok »

FEL