Hamarosan tetőzik a kacsa boom

2020. május 12. 17:22 | Such Tamás

Egy hófehér házikacsa illegette-billegette magát hétfő este, a csabai Élővíz-csatornán. A gépemnek? Nekem? Az utókornak?

Majd oda(k)úszott a fazonja, egy kicsit megdorgálta, és leléptek egy jó kis bundás békát enni.

Azt követően felhívtam Boldog Gusztáv természetvédelmi szakembert, hogy vajon mennyire nárcisztikusak a kacsák? Kiderült, egy kicsit túlértékeltem önmagam, mert:

 

Kacsák az Élővíz-csatornán

Időben érkezik a boldogság

 

„Jelenleg fészkelési, párválasztási, területféltési időszak zajlik, és ilyenkor folyamatosak a csaták – mondja. – Ráadásul amióta a hibridek keverednek, nem lehet megállapítani, hogy melyik a gácsér és melyik a tojó.”

Kérdésemre, hogy körülbelül hány kacsa lehet az Élővíz-csatornán, elmondja, „úgy jó másfélszázan biztosan; ráadásul most fog tetőzni a kacsa boom: hamarosan kikelnek a kicsik. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy ezek nem vadkacsák, hanem házikacsák, a színük már csak némileg emlékeztet az ősükre, tőkés récére.”

 

Kacsák az Élővíz-csatornán

Megbeszélik az időjárás és vízállásjelentést...

 

Hozzáteszi, a gyulai vártóban még tőkés récék vannak, noha ők is inkább már félig háziasított, parki kacsák, például némelyik már kézből eszik.

A csabai Élővíz-csatorna + a kacsák egy klassz kombó felvetésemre megjegyzi, ez már egy gigászi baromfiudvar.

 

Kacsák az Élővíz-csatornán

... és elmentek

 

„Persze szeretjük a kacsákat Békéscsabán – folytatja –, s miután mi szelídítettük meg őket, ezért közösek, azaz senki sem vállal értük felelősséget.”

(Milyen messzire kerültem a hófehér kacsámtól.)

Kacsák az Élővíz-csatornán

 

 

További programok »

FEL