Hamarosan megnyílik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2022. február 6. 13:40 | Erdei-Kovács Zsolt

A megközelítőleg 3 milliárd 234 millió forintos európai uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházás munkálatai a közeljövőben véget érnek. A tervek szerint már tavasszal látogathatóvá válik a kastély.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély újra a régi pompájában tündökölve várja majd a látogatókat. Felújították a kastély főépületének földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat, valamint a kilátótornyot és a főépület közvetlen környezetét is. Az épületben interaktív családtörténeti kiállítást alakítottak ki, amelynek tematikája a Vendégségben Wenckheiméknél névre hallgat – minderről Opauszki Zoltán, Békéscsaba turizmusért is felelős tanácsnoka adott hírt Facebook-oldalán.

Emellett helyet kapott itt egy kávézó és egy ajándékbolt, a kastélyparkban pedig játszótér létesül. Az egykoron kimondottan precízen vezetett kastélybeli vendégkönyv mintájára elkészül a modern vendégkönyvet rejtő regisztráló terminál. A látogatók számos interaktív játékban vehetnek majd részt a digitális vendégkártyával. A cél az, hogy mindenki úgy érezze, részt vehet a kastély egykori mindennapjaiban és a saját élményeként élhesse meg a korra jellemző hangulatot.

Az innovatív munka eredménye a „mesélő könyvszekrény”, amelynek köteteit érintőképernyőn lehet kiválasztani és az egyes könyvekről készített kisfilmeket vizitkártyával lehet aktiválni. Azonban nem csupán mesélő könyvek, hanem mesélő festmények is lesznek a felújított kastélyban. Megelevenedik a színes litográfia, amelyen a császári- és királyi párt, Ferenc Józsefet és Sissit fogadja az akkor nyolcéves Wenckheim Krisztina grófnő.

A gyerekek a kastélyban található, vagy az ahhoz köthető festmények bármelyikét kiszínezhetik a digitális rajztáblán, vagy éppen a személyzeti hívóval „hívhatják” a kisfilmekkel megszemélyesített személyzetet. A kápolnában fény- és hangjáték formájában bárki átélheti a Wenckheim család esküvőinek hangulatát. Aki pedig még több kalandra vágyik, az a repülés élményét is megtapasztalhatja különleges formában.

A projekt további részletei a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram hivatalos oldalán érhetők el!

A szabadkígyósi kastély Békéscsaba irányából még a 2022-es évben kerékpárúton is megközelíthetővé válik, a tervek szerint a Wenckheim-kerékpárút négy kilométeres szakasza a nyár végére elkészül. A bátrabbak azonban már most is nyugodt szívvel nekivághatnak a kerékpáros kalandnak. Fontos tudni, hogy a kastély parkja a felújítás alatt is térítésmentesen látogatható!

 

Galéria

További programok »

FEL