Halmos Béla ifjúkori grafikáiból nyílt kiállítás az Almásy-kastélyban

2018. augusztus 19. 11:44 | behir

János Hajnalka népdalénekes és a Minden Magyarok XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja fesztiválzenekarának előadásával indult a Halmos Béla ifjúkori grafikái című kiállítás megnyitója az Almásy-kastély Látogatóközpont kávézójában. Halmos Bélára Mányi István, a Halmos Béla Baráti Kör vezetője és dr. Merksz Istvánné Juhász Emőke, a Gyula Városáért Baráti Kör budapesti elnöke emlékeztek, a tárlatot pedig Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg - számolt be a Gyulai Hírlap.

Halmos Béla csinált családot a népzene és néptánckedvelők sokaságából – emelte ki Mányi István. Mint mondta, ő volt a lelke, a családfője ennek a társaságnak, de többirányú tehetséggel indult fiatalkorában: tizenévesként komolyzenét tanult, festett, rajzolt, még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a fő irány. Édesapja nyomdokain haladva elindult az építészet felé, de elhagyva eredeti pályáját a népzene és táncházmozgalom mindenese lett.

A baráti kör vezetője felidézte a Széchenyi-díjas népzenekutató életét, majd elmesélte, hogy milyen úton kerültek hozzá a grafikák: Halmos Béla halál után egy évvel emléktáblát avattak a zenész budapesti lakásának falán, amikor az egyik ott lakó megkereste, hogy nála van egy album, amelyben a fiatalkori rajzok vannak. 2015-ben a FUGA Budapesti Építészeti Központban láthatta először a nagyközönség az alkotásokat, most pedig a Gyulára érkezett a kiállítás.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

Dr. Merksz Istvánné Juhász Emőkének a köszönet szó jutott eszébe először, amikor azon gondolkozott, hogy mit fog mondani a tárlat megnyitóján. Először Halmos Bélának köszönte meg, hogy élt és olyan csodákat hozott létre a zenében és a grafikáiban egyaránt. Megköszönte a Halmos családnak, hogy megőrizték ezeket az anyagokat, valamint Mányi Istvánnak, hogy elsőként kiállították a képeket és megkérdezte, hogy a fürdővárosban nem volnának-e kíváncsiak a rajzokra. Köszönetet mondott Gyula városának, hogy azonnal nyitottak voltak az ötletre, valamint minden szervezőnek, aki hozzájárult a tárlathoz.

A Gyula Városért Baráti Kör budapesti elnöke a társaság idén elhunyt tagjának, Sarkadi Nagy Emíliának ajánlotta a kiállítást, aki Halmos Béla osztálytársa volt a középiskolában.

– A tehetség nem műfajhoz kötött dolog, mondhatnánk úgy is, hogy nincs korlátja, bármiben megnyilvánulhat – kezdte megnyitóbeszédét Görgényi Ernő. – Ezért is lehet, hogy vannak olyan művészek, akik nem csak egyetlen művészeti ágban tudnak maradandót alkotni. Tudunk több ilyen művészről, és most már Halmos Bélát is közéjük sorolhatjuk.

A polgármester kiemelte, hogy általában prímásként és zenekutatóként utalnak rá, a táncházmozgalom alapítójaként, miközben végzettségét tekintve építész volt. Zenészként sem a hegedű volt az első kiemelkedő hangszere, hiszen brácsásként kezdte. Az ifjúkori grafikái láttán pedig egy újabb oldalról ismerhetjük meg sokrétű tehetségét.

– Mi lehet a sokszínű tehetség mögött? A választ ő maga is sokszor elárulta: a tehetség mellett egyértelműen a családi háttér és a neveltetés volt az, amely lehetővé tette, hogy kibontakozzon.

„A titok, hogy jó helyre kell születni. Kellenek a jó tanárok, és utána csak jó dolgokat szabad csinálni” – fogalmazta meg egyszer Halmos Béla. Így is lett, tette hozzá a városvezető, hiszen bármihez fogott, átütött rajta a tehetség.

A Halmos Béla ifjúkori grafikái című tárlatot szeptember 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Almásy-kastélyban.

Forrás: Gyulai Hírlap

 

További programok »

Kultúra

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.
12:03
FEL