Fotókon a hétköznapi forradalmárok

2016. március 16. 06:50 | Zsíros András

Két szabadságharc hőseinek állít egyszerre emléket a Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont első időszaki kiállítása. A „Szabadságunkért harcoltak” című tárlat az 1848-as honvédeket ábrázoló fotográfiák mellett 1956 szabadságharcosainak időskori képeit mutatja be.

Plohn József 1902-ben Kossuth Lajos születésének századik évfordulója alkalmából készítette el a fotósorozatot. Ez ihlette közel száz évvel később, 2006-ban Dömötör Mihály fényképészt egy hasonló munkára.

A szabadságért harcolók időskori fényképein Görgényi Ernő polgármester szerint nagyon sokat elárulnak a tekintetek.

– Kétszer vívtuk ki a világ népeinek osztatlan elismerését és tiszteletét: a ’48–49-es, valamint az ’56-os forradalommal és szabadságharccal. Akiknek a fő alakjait ismerjük, sokszor fel tudjuk idézni Kossuthnak, Széchenyinek vagy Damjanichnak az arcát, fel tudjuk idézni nagy Imrének az arcát, de azoknak a hétköznapi embereknek, akik a forradalom és szabadságharc katonáiként kivívták ezt a dicsőséget, akik az életüket, az egzisztenciájukat kockáztatták, az ő arcukat sokszor nem ismerjük. Ez a kiállítás erre is lehetőséget biztosít – fogalmazott Görgényi Ernő.

FEL