Jól halad a békéscsabai, Könyves utcai szociális bérlakások felújítása

2019. augusztus 16. 16:19 | Sipos Gábor

Békéscsabán a Könyves utca 66. szám alatti szociális bérlakások megújulnak. A sarki épület mind a négy lakásában energetikai felújítást végeznek. Az építkezés júliusban kezdődött és jövő február végéig tart.

Békéscsabán összesen 163 szociális bérlakás áll a rászorulók rendelkezésére, jelenleg szinte az összes ingatlannak van bérlője. A Könyves utcai, egykor iskolaépületként működő ingatlan régóta lakóházként funkcionált. Az állapota leromlott, szükségszerű volt a korszerűsítése. A felújítási munkákat több mint 30 millió forint pályázati forrásból, önerő bevonásával finanszírozzák.

 - Nagyon fontos megjegyezni, hogy a beruházás csak és kizárólag úgy tudott megvalósulni, hogy a Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése nagyon jelentős önerővel is hozzájárult a munkák szerződésszerű teljesítéséhez. Megközelítőleg bruttó 10 millió forint volt ez az összeg - hangsúlyozta dr. Sódar Anita. A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az épületre napelemes rendszer került és kicseréltek 23 nyílászárót. Még az idén felkerül a homlokzati és a zárófödém hőszigetelés, valamint a lakásokba új fűtésrendszert is szerelnek.

Az energetikai felújítással jelentősen, tapasztalati forrásokra támaszkodva, mintegy 40 százalékkal csökkenhet a rezsiköltség. A szociális bérlakások használatára bárki pályázhat.

 

Szarvas Péter polgármester

 

- Az a tervünk, hogy a négy lakásból egybe az a lakó költözik vissza, aki ott lakott. A másik háromba pedig a lakásrendeletnek megfelelően, a pályázatok benyújtását követően fog majd eldőlni a lakók személye. A lakásügyi bizottság dönt majd a benyújtott pályázatokról – nyilatkozott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

 

A polgármester kifejtette, hogy bárki pályázhat a szociális lakások használatára a bekescsaba.hu honlapon található űrlap kitöltésével, majd ezt követően a megadott adatok alapján szakemberek döntenek a bérlakások sorsáról.

A lakások az energetikai felújításon túl, teljesen megújulva fogadják majd a leendő bérlőket, az eddigi állapotokhoz képest jelentős komfortfokozat-emelkedéssel. Az ingatlan átadása jövő év március elejére várható.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL