21. századi beruházás – Felújították a Lencsési Közösségi Házat

2020. január 29. 14:12 | Hidvégi Dávid

Bruttó 55 millió forintból újult meg a békéscsabai Lencsési Közösségi Ház épülete. A ház szolgáltatásait a beruházásnak köszönhetően 21. századi körülmények között veheti igénybe a József Attila-lakótelepen élő tizennégyezer lakos. A közösségi központ kiemelt fontossággal bír, hiszen a településrészen több ember él, mint néhány Békés megyei városban.

Ugyan a beruházás határideje 2019 decembere volt, a kivitelezők a beruházással jóval hamarabb, már októberben végeztek. A projekt részeként hőszigetelték az épület hatszázötven négyzetméteres homlokzatát és a több mint háromszáz négyzetméteres magastetőt, illetve zárófödémet. Kicserélték a negyvenhárom nyílászárót, napelemes rendszert alakítottak ki, így modernizálták a létesítmény fűtésrendszerét, amely csökkenti a káros anyagok kibocsájtását. Mindezeken túl gondoltak a mozgássérültekre is, hiszen akadálymentesítették a bejáratot és a mosdót.

Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a Lencsési Közösségi Ház felújítása egy hosszabb folyamat része, hiszen több önkormányzati tulajdonú ingatlant, így óvodákat, bölcsődéket és más közösségi épületeket is felújítottak, illetve újítanak fel az elkövetkező időszakban. Szarvas Péter hangsúlyozta: a lakótelep egy tizennégyezres városrész, amelynek fontos része a komfortos művelődési létesítmény. A városvezető úgy fogalmazott: a beruházásnak köszönhetően nem csak csökken az épület fenntartási költsége, hanem kevesebb lesz annak károsanyag kibocsájtása a fűtésrendszer rekonstrukciója után.

– Minden tekintetben előre léptünk, hiszen akadálymentesítés is történt, amely azt mutatja, hogy a hátránnyal élők is maximális kihasználtsággal dolgozhatnak itt és vehetnek részt a programokon. Örülünk annak, hogy a város legnagyobb lakótelepének legfontosabb kulturális intézménye újult meg – fogalmazott Szarvas Péter.

 

 

A Lencsési Közösségi Házat 1991-ben alapították, amely az elmúlt években több korszerűsítésen és bővítésen is átesett. 2002 márciusában adták át az épület nagytermét és az új konyhai helységét – a ház bővítését az akkori közgyűlés szavazta meg, miután jelentősen megnőtt a létesítmény forgalma. 2006-ban az előteret bővítették és egy újabb termet adtak át. A közösségi ház vezetője úgy fogalmazott: az energetikai felújítás 21. századi körülményeket teremtett, amely nemcsak az építmény belső terére, hanem annak külsejére is értendő. Takács Péter hozzátette, hogy tíz-tizenkét közösségük van, amelyek tagjainak száma meghaladja a négyszázötven főt.

– A beruházást úgy ütemeztük, hogy az a legkevésbé se zavarja meg az itt működő klubok tevékenységet. A június-júliusi időszakban lezajlott nyári táboraink után egy rövid időre bezártuk a házat, így ekkor végezték el a munka nagy részét. Szeptember utolsó hetében elindítottuk az összes hagyományos programunkat.

 

 

A József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a Lencsési Közösségi Ház több hagyományt és közösséget teremtett. Dr. Ferenczi Attila hangsúlyozta: a létesítmény a lakótelep kulturális életét fogja össze.

– Tapasztaltam és láttam, hogy óriási az érdeklődés a közösségi ház klubjai, programjai iránt. Nyáron több ezer vendég tekinti meg a műsorokat. A lakótelep életében fontos szerepet tölt be a ház, egyrészt kulturális programokban, másrészt közösség teremtő, megtartó és fejlesztő erejénél fogva – részletezte az elnök.

 

 

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője kiemelte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként az állam hárommilliárd forint támogatást biztosít a megyeszékhely önkormányzati épületeinek felújítására. Sódar Anita elmondta, hogy a városban huszonöt épületet újítanak fel, amelyekből tizenkettő már elkészült, míg tizenegy jelenleg is kivitelezés alatt áll. A Lencsési Közösségi Ház beruházását a polgármesteri hivatal munkatársai és a Városfejlesztési Nonprofit Kft. kísérték végig, a kivitelező a Galéria Invest Kft., a tervező az MLR Studio Tervező és Lebonyolító Kft. volt.

A Lencsési Közösségi Ház épületének felújítása  "A Békéscsaba, Bartók Béla út 12. szám alatti és a Békéscsaba, Féja Géza tér 1. (Lencsési Közösségi Ház) önkormányzati épületek entergetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00007 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Galéria

További programok »

Fejlesztéspolitika

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztusában megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2021. október 17. 10:15
FEL