Hajrá Békéscsaba: Regionális szerepe lesz a békéscsabai reptérnek

2022. május 3. 12:40 | Papp Ádám Sándor

A Hajrá Békéscsaba Egyesület kedden délelőtt értékelte a békéscsabai közgyűlés áprilisi döntéseit. Szigeti Béla és Juhász István önkormányzati képviselők többek között a 2021-es gazdasági évről, a bringapark programról és a békéscsabai reptér fejlesztéséről adtak tájékoztatást.

Juhász István, a Hajrá Békéscsaba önkormányzati képviselője elmondta, hogy a grémium az áprilisi ülésen áttekintette és lezárta a város 2021-es költségvetési évét. Elmondása alapján tavaly a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzeti költségvetést alkottak, óvatosan kellett tervezni a bevételekkel és a kiadásokkal is. Az önkormányzat fő célja az elmúlt esztendőben a kötelező feladatok ellátása és az önként vállalt feladatok bizonyos részének elvégzése volt, ami teljesült is. A képviselő kiemelte: az önkormányzat fizetőképessége folyamatos volt, a fejlesztések folytatódtak hitel felvétele nélkül.

Juhász István kitért arra, hogy a testület áttekintette a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi beszámolóját, ahol kiderült, hogy a 2021-ben a tűzesetek száma csökkent, a műszaki mentések száma pedig emelkedett 2020-hoz képest. Kiemelte: a 78 fővel dolgozó állomány kiváló munkát végez a megyében.

Szigeti Béla elsőként örömtelinek nevezte, hogy az Andrássy Gyula Gimnázium új tornacsarnokkal bővülhet, hamarosan elkezdődhet a kivitelezés előkészítése. A tornacsarnok 90 millió forintos kormányzati forrásból valósulhat meg, és nem csupán az intézmény diákjainak testnevelés óráit könnyítheti meg, hanem a helyi sportszervezetek tevékenységeinek adhat otthont. Bíznak abban, hogy az új létesítmény regionális, országos rendezvények helyszíne lesz a jövőben.

A képviselő kitért arra is, hogy a bringapark programban az eredeti 13,5 millió forintos forrás helyett 16,5 millió forintra van szükség a fejlesztések megvalósítására. Ez annak tudható be, hogy időközben emelkedtek az alapanyagárak, de a műszaki tartalmat is bővítették. A korábbi négy pályaelem helyett hatot helyeznek el, továbbá szilárd burkolatot kap a terület, amely a további fejlesztéseket szolgálja. A pályához vezető út is térvilágítást kap.

Szigeti Béla a reptérfejlesztésről elmondta, hogy mintegy 1 milliárd 450 millió forint értékben, feltételes jóváhagyással kezdődhet meg a beruházás előkészítése. Ez azt jelenti, hogy a szerződést akkor kötik meg, amennyiben a forrás rendelkezésre áll. Kiemelte: a reptérfejlesztés a regionális igények kielégítése mellett a Gyulán épülő Airbus repülőgép gyárat is kiszolgálhatja a jövőben. Hozzátette: a tervek szerint a tényleges kivitelezés 2025-re tehető.

 

További programok »

FEL