Az áprilisi közgyűlést értékelte a Hajrá Békéscsaba

2023. április 13. 16:45 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön délután értékelte az áprilisi, békéscsabai közgyűlés döntéseit a Hajrá Békéscsaba frakció. Juhász István és Szigeti Béla önkormányzati képviselők a város tulajdonában lévő ingatlanértékesítésről, a megyeszékhely levegőminőségéről és az elektromos rollerek próbaüzeméről tájékoztattak.

Juhász István elsőként arról beszélt, hogy a grémium alapítványi támogatásokról döntött, amely szerint a civil szervezeteket 2,5 millió forinttal, az egyházi szervezeteket 1 millió forinttal, míg a nemzetiségi szervezeteket 500 ezer forinttal támogatja az önkormányzat.

Az önkormányzati képviselő ezt követően kitért arra, hogy a testület felülvizsgálta Békéscsaba levegőminőségi tervét. Kiemelte, hogy a mérési adatok alapján az tapasztalható, hogy a megyeszékhely területén növekszik a szállópor mennyisége. Potenciális lehetőségként tekint a bányászati, közlekedési – útfelújítás, városban közlekedő járművek csökkentése – és tüzelési területen történő beavatkozásokra annak érdekében, hogy a városi levegő minősége javuljon. A képviselő arról is tájékoztatott, hogy egy 2019-es adat alapján Békéscsabán 21 906 személygépjármű, 3431 tehergépjármű, összesen 29 345 jármű volt nyilvántartva. 

Szigeti Béla önkormányzati képviselő elmondta, hogy a grémium két ingatlan értékesítéséről döntött az áprilisi közgyűlésen. Elmondta, hogy a külterületi ingatlan esetében 67 millió forint, míg az Aradi utcában lévő, romos állapotú ingatlan 25 millió forint értéket képvisel. Leszögezte, hogy a képviselő-testület a 2023-as költségvetés tárgyalásakor a magas kamatszázalékú hitel felvétellel szemben az ingatlanértékesítést választotta megoldásként, a meglévő magas költségek fedezésére.

A képviselő ezt követően az elektromos rollerszolgáltatás bevezetéséről beszélt, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: a szolgáltatás az önkormányzat számára közterülethasználati díj bevételt jelent, ezen túl nem terheli a városvezetést egyéb költség. Elmondta, hogy a járművek töltését és elszállítását a szolgáltató cég biztosítja, valamint a rollerek sebességkorláthoz lesznek kötve, továbbá lehetnek olyan városi pontok, ahová tilos lesz a behajtás. Arra is kitért, hogy a lakosságra is aktívan számítanak, hiszen a felhasználóktól függ, hogy mennyire lesznek széthagyva az eszközök, illetve, hogy a három hónapos próbaidőt követően marad-e a szolgáltatás a megyeszékhelyen. Mindenkit biztatott arra, hogy tegyen legalább egy próbát a roller használatára és mondja el véleményét arról. Hozzátette: a cég ügyvezető igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy április 14-én pénteken, egy felvilágosító, ismeretterjesztő napot tartanak a város főterén, ahol az érdeklődők az információk begyűjtésén túl le is tesztelhetik a rollereket.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Többletforrás jut üzemeltetési feladatokra és fejlesztésekre

Megtartotta szokásos közgyűlés utáni tájékoztatóját a Fidesz-KDNP frakciója. A képviselőcsoport szerint kedvezően alakul Békéscsaba idei gazdasági helyzete, amelynek köszönhetően a város többletforrásokat biztosíthat üzemeltetési feladatokra, fejlesztésekre és az alkalmazottak béren kívüli juttatására.
2023. szeptember 22. 14:00
FEL