Hajrá Békéscsaba Egyesület: a beszámolókról szólt a májusi közgyűlés

2022. május 31. 11:38 | Papp Ádám Sándor

A Hajrá Békéscsaba Egyesület kedden délelőtt értékelte a békéscsabai közgyűlés májusi döntéseit. Dr. Szigeti Béla és dr. Juhász István önkormányzati képviselők többek között a 2021-es beszámolókról, valamint a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény sorsáról adtak tájékoztatást.

Dr. Juhász István elsőként arról beszélt, hogy grémium áttekintette és elfogadta a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásával kapcsolatos 2021-es évi tevékenységet. Kiemelte: az 52 oldalas beszámolóból kiderül, hogy az önkormányzat azoknak a veszélyesztetett gyermekcsoportoknak érdekében járt el, akik pénzbeli és természetbeni támogatásra szorulnak. A város a kötelezően vállalt feladatok ellátása körében szociális gondoskodás révén 6 civil szervezetet, míg a gyermek-, és ifjúsági korosztályok, valamint fiatal felnőtteknek nyújtott szociális célú támogatások körében 41 civil szervezetet támogattak. Hangsúlyozta: a beszámoló érdekes demográfiai adatokkal is szolgált, mint például az elmúlt évben Békéscsaba lakossága jelentősen csökkent. Arra is kitért, hogy 2021-ben 16264 fiatal korú lakosa volt a városnak, amely az összlakosság 28,3 százalékát jelenti.

Dr. Juhász István tájékoztatatott továbbá arról, hogy az önkormányzat egy vállalkozóval köt szerződést a gyermekétkeztetési feladatok ellátására. A képviselők a májusi ülésen a Békéscsabai Gyermekétkeztetési Intézmény megszüntetésével és a feladatok ellátásával kapcsolatosan döntöttek. A képviselő kiemelte: 2022. június 30-ától az intézményt felszámolják és a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézménybe olvad be, így oda kerül a vállalkozói szerződésben foglalt valamennyi jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése. Az előterjesztésben szerepel, hogy a megszűnés mintegy 180 munkavállalót érint, közülük 19 főt csoportosítanak át az alapellátási intézményhez és további 161 főt vesz át a vállalkozás – amellyel szerződést kötött az önkormányzat – őket legalább további egy évig kell foglalkoztatni.

Dr. Szigeti Béla arról beszélt, hogy május 31-e számviteli jogszabályi határidő, a beszámolókat legkésőbb ekkor kell közzétenni, így ez a májusi közgyűlésre is hatással volt. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. beszámolójával kapcsolatban elmondta: összességében a gazdálkodásával elégedett a város, a cég a pandémia ellenére növelni tudta a saját tőkéjét.  A CsabaPark üzleti tervére kitértve hangsúlyozta, hogy 2022. januárjától a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vette át az üzemeltetést. A beszámolót hallva azt remélik, hogy a jövőben hatékonyabban, gazdaságosabban működjön a CsabaPark.

A képviselő kiemelte, hogy egyre fontosabb szerepet kap a városban a közösségi, környezetbarát közlekedés. A CsaBi rendszerrel kapcsolatban arról döntött a közgyűlés, hogy elfogadták a dokkolópontokat. Ismertette: a vasútállomáson, a Lencsési lakótelepen a Pietro étteremnél, Jaminában a Madách utcai iskolánál, a Csaba Center környékén és a sportcsarnok parkolójában lesz kerékpáros dokkoló állomás.

A Békéscsabai Rendőr-főkapitányság beszámolójáról dr. Szigeti Béla elmondta, hogy szemmel láthatóan biztonságos város Békéscsaba, az emberek biztonságban érzik magukat. Kiemelte: 2021-ben 10 százalékkal csökkent a bűnesetek száma, valamint 5 százalékkal javult a felderítési arány, azonban a közlekedési balesetek száma 13 százalékkal emelkedett, de az utolsó 12 évet tekintve ez a második legalacsonyabb év, hogy ilyen kevés közlekedési baleset történt. A képviselő továbbá köszönetét fejezte ki a rendőrségnek a 2021-es évben elvégzett munkájáért.

További programok »

FEL