Hajrá Békéscsaba: Az Árpád fürdő felújításával több turistát lehet vonzani

2022. június 21. 13:05 | Varga Diána

A június 16-ai közgyűlési döntéseket értékelte kedden délelőtt a Hajrá Békéscsaba-frakció.

Juhász István frakcióvezető a 2030-ig szóló városi klímastratégia kapcsán arra emlékeztetett, hogy a város földrajzi fekvése miatt klímaérzékeny, melynek hatását valamennyien érezzük. Hangsúlyozta, hogy a stratégia nyomán egy intézkedési tervnek kell készülnie. Noha az önkormányzat már számos lépést tett ezügyben (naperőmű és a geotermikus hőt kiaknázó rendszer épült, elektromos buszhálózatot alakítanak ki és a zöld felületek kezelésére is kiemelt gondot fordítanak), fel kell készülni a tudatos beavatkozásra.

A frakcióvezető a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény június 30-ai megszűnéséről azt mondta: a feladatok egy része a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézményhez kerül, amelynek teendői jelentősen megnőnek. Hozzátette, hogy a most megszűnő intézmény dolgozói lehetőséget kaptak arra, hogy az új vállalkozónál folytassák a munkaviszonyukat. Fontosnak nevezte a megfelelő városi kontrollt, a minőségi és mennyiségi ételek szolgáltatását, melyre bizonyos garanciális szabályok vonatkoznak, ezen felül létrejön a közétkeztetési tanács.

Egészségügyi alapellátás helyzetéről Juhász István úgy fogalmazott: a féléves beszámoló kapcsán reális és valós képet kaptak a békéscsabai helyzetről. Megjegyezte: több praxisban nincs háziorvos, hiányuk helyettesítéssel oldott meg, de úgy véli, hogy hosszú távon az önálló körzetek betöltésével lehet csak minőségi alapellátást végezni. Hozzátette: azzal is számolni kell, hogy 14 körzetben az orvosok elérték a nyugdíjkorhatárt, így újabb gyógyítókra lesz szükség. Az önkormányzat évi 10 millió forinttal támogatja az orvosokat, részben természetben, részben anyagi juttatással, a frakcióvezető szerint akár ezek bővítésére is szükség lehet.

Szigeti Béla képviselő a turisztikai koncepcióval kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy amennyiben szeretnék sokszorozni a látogatók számát, akkor fejleszteni kell az Árpád fürdőt, ám ehhez kormányzati segítségre lesz szükség. Mint mondta, a rendelkezésre álló forrásokat szakszerűen, egy koncepció mentén kell felhasználni, valamint a sportturizmusra is hangsúlyt kell fektetni.

A képviselő kitért az önkormányzati számlavezetésre is, mivel erre a város éves szinten 40 millió forintot fordít; magas az infláció, megemelkedtek a kamatlábak, melyek a bankok közt jelentősen eltérhetnek, ezért vizsgálják felül a kérdést.

Zárásként kitért az új, Körösök Völgye Látogatóközpontban kialakítandó ifjúsági helyszínre. Mint mondta, a fiataloknak jelenleg nincs olyan helyük, ahol rendszeresen, kulturált körülmények között tudnának találkozni. A képviselő szerint a fiataloknak is tetszik az új helyszín, melynek kiválasztásába őket is bevonták, a működtetésért pedig egy szervezet lesz a felelős. Fontosnak tartja az eredményes és aktív együttműködést és azt, hogy három hónap múlva levonják az első konzekvenciát.

További programok »

FEL