Hagyományos vagy kézműves? Önnek melyik a kedvenc szaloncukra?

2020. december 24. 10:36 | Papp Ádám Sándor

A karácsonyt megelőző időszakban nemcsak ajándékot és fenyőfát keresnek a vásárlók, hanem a szaloncukrot is. Ma már szinte megszámolhatatlan fajtájú és minőségű édesség közül választhatunk.

A legkülönbözőbb ízű és minőségű szaloncukrok közül válogathatnak a vevők karácsony előtt a békéscsabai piacon. Az idei ünnepet vegyes várakozások előzték meg, több nagy kereskedelmi lánc óvatosan bánt a rendelésekkel. A gyártók gyengébb forgalomra számítottak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, de a szaloncukrok vásárlásában jelentős visszaesés nem történt. Egy felmérés szerint ilyenkor a magyarok egy kilogramm édességet vásárolnak háztartásonként és továbbra is a zselés a kedvenc.

– Nálunk inkább a nejem rendezi ezt a dolgot, de alkalomadtán egy kis csemegére még veszünk egy-egy marokkal. Általában a zselés szaloncukor az igazi, legalábbis nálunk – mondta a behir.hu kérdésére Marosi László

A kézműves termékek kedvelői már a megye több településén is megtalálhatják a számukra megfelelő karácsonyi desszertet, hiszen több kézműves cukrászda vagy csokoládébolt is készít szaloncukrot a téli időszakban. A gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukrával az „Év szaloncukra-katógóriában” második, míg az „Év kézműves szaloncukra-kategóriájában” mogyorónugátos tejcsokis édességével az első helyezést érte el novemberben.

– Nem féltünk a legkiválóbb nyersanyagokból összeállítani ezeket a termékeket. A mogyoró praliné az cukor és mogyoró összetételű, 50-50 százalékban, ehhez teszünk egy kevéske kakaóvajat, aminek a stabilitást köszönhetjük. Ahhoz, hogy egy kicsit roppanóssá tegyük, kis mogyorógrillázs-őrleményt teszünk hozzá – ismertette Balogh László, a Százéves Cukrászda cukrászmestere.

Az orosházi kézműves cukrászüzemben korábban a szaloncukrok csokoládébevonatát kézzel, egyesével készítették. 2019-ben egy csokoládétemperáló gépet és egy mártóasztalt szereztek be, amellyel gyorsabban és hatékonyabban tudják elkészíteni az édességet. Csizmadia Szabolcs mestercukrász elmondta: a tavalyi évhez hasonló mennyiségű szaloncukrot gyártottak, hiszen a járványhelyzet ellenére idén is jelentős igény mutatkozott a kézműves termékre.

– Folyamatosan nő a kézműves szaloncukrok értékesítése, nem csupán nálunk, mindenütt. Mi el tudjuk mondani és meg tudjuk mutatni a kedves vendégeinknek, hogy miből készül, mit esznek és adnak a gyerekeiknek vagy idős szüleiknek. Míg egy nagy gyártótól kapott szaloncukorban közel sem biztos, hogy az a fajta minőségi anyag van, ami rá van írva – fogalmazott a Hóvirág Fagylaltbár mestercukrásza.

Hozzátette: jelenleg 17 féle kézműves szaloncukrot készítenek, amelyből 4 teljesen cukormentes. Az elkészült édességet saját maguk csomagolják és forgalmazzák üzleteikben.

További programok »

Gyula

FEL