Hagyományaink Szent László királya - az Ars Sacra Fesztivál helyi programja

2017. szeptember 16. 11:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Ars Sacra Fesztivál békéscsabai programjaként a Munkácsy Mihály Múzeum rendhagyó, szakrális utazásra várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható Harangozó Imre, néprajzkutató Szent László királyhoz kapcsolódó tárlata.

Az intézmény először csatlakozott az országos kezdeményhez, amelynek az célja, hogy a különböző művészeti ágakon belül népszerűsítse a szakralitást. Szent László éve adta az aktualitását a kiállításnak, ahol olyan fotókat láthatnak az érdeklődők, amelyek a magyar néphagyományok és a magyar szentelő hősök kultuszának kapcsolatát mutatják be. Pénteken a szakember Csillagok között fényességes csillag – Hagyományaink Szent László királya című előadásával nyitották meg a tárlatot.

–Azért nagyon érdekes a Szent László alakjához, illetve a szentelő hősökhöz kapcsolódó magyar hagyomány, mert megkülönböztet bennünket más nemzetiségektől. A velünk együtt élő románok vagy szlovákok, ha szentelő hősről beszélnek, akkor mindig magát az Istent jelölik meg. Akkor adta ezt a nevet az Isten, amikor erre járt, itt maradt az Isten lábnyoma. Nálunk szentelő hősök lábnyomaival van tele a Kárpát-medence – emelte ki Harangozó Imre, néprajzkutató.

Szent László jelentősége abban áll, hogy önmagában a folytonosságág jele és jegye a magyar kultúrában- emelte ki Harangozó Imre. Hozzátette: ő volt az a királyunk, aki a történelmi magyar tradíciót egyesítette a keresztény tradícióval. A tárlatot a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz kapcsolódva szeptember 15. és 24. között láthatják az érdeklődők a békéscsabai múzeum Kamara termében.

FEL