Ma van a lelki elsősegély-szolgálatok világnapja – ha baj van: 116-123

2020. május 16. 16:19 | Csiffáry Zsuzsanna

Május 16-a a lelki elsősegély-szolgálatok világnapja. Ezen a napon kiemelt figyelmet kapnak a lelki problémákkal kapcsolatos betegségek, s azok következményei. Ilyen súlyos betegség lehet a depresszió a kedélybetegségek egyik formája, amelynek kísérőjelensége lehet az állandó szomorúság, az érdeklődés csökkenése, a reményvesztettség érzése. Ha így érzünk, érdemes szakemberhez fordulni, vagy "gyorssegélyként" telefonon is kérhetünk segítséget.

1997-ben május 16-át a lelki elsősegély-szolgálatok világnapjává nyilvánította a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége. A szövetség e napon arra szeretné felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a hétköznapi emberi kommunikáció már önmagában is konfliktus- és krízisoldó hatású.

 

 

Dr. Udvardi László egy korábbi beszélgetésünk során elmondta, hogy számos, az életét feleslegesnek érző embert sikerült már megmenteni a telefonbeszélgetések során. Hozzátette, hogy minden embernek mindig van olyan az életében, amiért érdemes küzdenie. Akkor kell még inkább figyelni önmagunkra, amikor a depresszió tünetei jelentkeznek. Ha elfajul ez az állapot, akkor csakis külső segítség (szakember) jöhet szóba. Hozzátette továbbá, hogy a legrosszabb tanács ilyenkor egy depressziós embertársunknak az, ha azt mondjuk "szedd össze magad"! Bár szeretne kijönni abból az állapotból, amiben van, de pont erre képtelen. Fontos tisztába lennünk azzal, hogy a depresszió közel sem "úri betegség". Nem néz sem foglalkozást, sem életkort, anyagi helyzetet. A depresszió nem a jellem vagy az akaraterő gyengesége, hanem ugyanolyan betegség, mint a cukorbetegség vagy akár az allergia.

 

 

A depresszió tünetei:

  • Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség.
  • Motivációs tünetek: a személy érdeklődése lecsökken, nincs kedve semmihez – „semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba”.
  • Viselkedéses tünetek: produktivitása, aktivitása csökken, gyakran csak fekszik az ágyban, energiahiányról panaszkodik, lelassul. Görnyedt testtartás, halk beszéd jellemzi.
  • Kognitív – gondolkodási tünetek: a depresszióval küzdő személy végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, pesszimista, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. Gondolkodását a „KELL”-ek hatják át, nem lényeges az, ami van. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben.
  • Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar – nehezen tud elaludni vagy hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Állandó fáradékonyság jellemzi.

Lehetséges kiváltó okok az öröklődés, vagy a napi ritmus felborulása. Állandó, fokozott stressz. A személyiség (például alacsony önértékelés, túlzott önkritika, pesszimizmus). Hormonok: nőknél kétszer olyan gyakran alakul ki depresszió, ezért a kutatók szerint a hormonális tényezőknek szerepe van a kialakulásban. Alkohol, nikotin, kábítószer használat. 

 

 

A depresszió kezelése és a visszaesés megelőzése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti. Bár a támogató beszélgetés, a problémák, életvezetési nehézségek megosztása önmagában is enyhülést hoz, de a pszichoterápia ennél több. A depresszió és a szorongás kezelésében a leghatékonyabb az úgynevezett kognitív viselkedésterápia, mely azokat a tanult gondolkodási sémákat és viselkedésformákat hivatott korrigálni, amelyek sokszor észrevétlen munkát fejtenek ki a depressziós személy életfelfogásában, a mindennapi helyzetek értékelésében, és az ezekkel való megküzdési stratégiáiban. A terápia része a korábbi aktivitás, funkciók, tevékenységek fokozatos visszaállítása, a kapcsolatok helyreállítása, hatékonyabb kommunikáció, probléma- és konfliktuskezelés.
 
A kommunikáció mindenképpen segítséget nyújthat ebben a helyzetben, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) több telefonos segítséget is ajánl azoknak, akiknek szükségük van a támogatásra. 
Magyarország legnagyobb és legrégebben működő, 17 tagszolgálatot és 7 társszolgálatot tömörítő lelki elsősegély telefonszolgálata a COVID-19 vírushelyzet okozta még nagyobb leterheltség enyhítésére a 116-123 segélyhívószám mellett - amely a nap 24 órájában térítésmentesen elérhető - újabb ingyenes hívószám elérését teszi lehetővé a hívók számára, a 06-80/810-600 vonal bevezetésével enyhítenek a leterheltségen. Ez utóbbi számon az önkéntesek az alábbi időpontokban várják a hívásokat: hétfő 19.00 és szerda 15.00 óra között,valamint csütörtök 19.00  és vasárnap 7.00 között.
 
 

További programok »

Itthon

FEL