Gyulára nyílnak a "debreceni ajtók"

2018. szeptember 6. 08:59 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Debreceni ajtók tárulnak ki közel egy hónapig a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ aulájában, ahol szerdán nyitották meg a cívisváros amatőr fotósainak tárlatát. A kiállítás anyagát Debrecenhez ezer szállal kötődő Szabó Magda tavalyi, centenáriumi születési évfordulója kapcsán meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból választotta ki egy szakmai zsűri.

 

 

A debreceni ajtók című tárlaton kilenc fotós munkája látható. Az alkotók között van gimnazista és nyugdíjas is, a képek között pedig az érdeklődők láthatnak olyanokat, amelyek profi fényképezőgéppel, de olyanokat is, amelyek telefonnal készültek. A zsűri elnöke szerint nem a technika, hanem a látásmód volt a döntő.

– A lényeg, hogy az alkotásnak egy hétköznapi tárgyról, műtárgyról készüljön a kép. Még ha nehéz is szavakba önteni, hogy mitől lesz műalkotás a műalkotás, de azt az ember látja, hogy más, mint a hétköznapi – mondta el Seres Géza, fotóművész, a zsűri elnöke.

Az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Programiroda munkatársaiban fogalmazódott meg az az ötlet, hogy más művészeti eszközzel, az irodalomtól, színháztól eltérően hogyan lehetne ezeket a bizonyos – Szabó Magda által is kedvelt – debreceni ajtókat megnyitni – mondta el a programiroda operatív igazgatója.

– Az ajtó egy olyan szimbólum, amely nem csak Szabó Magda művéből – amely az írónő Európában a legtöbb nyelvre lefordíttatott műve –mutat vagy ad nekünk útravalót a mindennapokban, hanem olyan mögöttes tartalma van, amelyről azt gondoltuk, hogy mind profi, mind amatőr művészek számára érdekes téma lehet – emelte ki Porkoláb Gyöngyi.

 

A debreceni ajtók tárulnak ki közel egy hónapig a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ aulájában. Fotó: Ujházi György

A debreceni ajtók tárulnak ki közel egy hónapig a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ aulájában. Fotó: Ujházi György

 

2014 óta Gyula és Debrecen belföldi testvérvárosi, partneri kapcsolatot alakított ki, ami azt jelenti, hogy a városok a kultúra, a tudomány, a művészet, az oktatás, a közművelődés területén igyekeznek egymás programjaiba besegíteni. A gyulai önkormányzat részéről elhangzott: ezért tartják fontosnak, hogy Debrecen jóvoltából kiállítás nyílik Gyulán.

– Olyan téma került fel a falra, amely számunkra is fontos, hiszen tudjuk, hogy ez az ajtó mindig is egy szimbólum volt, egy fajta rejtély, a titkok tudója. Ez az ajtó nyílt ki 2014-ben Gyula és Debrecen között – fogalmazott Kónya István. Gyula alpolgármestere hozzátette: bízik benne, hogy ez az ajtó soha nem fog bezáródni.

A kiállítás október 4-ig látogatható a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában.

További programok »

FEL